Lukijalta: Nykyinen Eksote on tulossa tiensä päähän

Ruokolahti oli ensimmäinen. Eksote ilmoitti yksipuolisesti ja yllättäen, että lääkäripalveluita ei ole tulevaisuudessakaan. Jatkossa muutkin avopalvelut siirtyvät Imatralle. Kuuluuko tässä Eksoten joutsenlaulu ennen kuplan puhkeamista? Alkaako isännäksi nousseen rengin aika olla ohi? Talousvaikeudet ovat väistämätön seuraus monesta asiasta.

Eksotea ei ole enää johdettu vuosiin, kertovat lukuisat työntekijät. Se on ajelehtinut kolmen keskeisen tekijän varassa, jotka ovat nerokas maakuntamalli, osaava ja sitoutunut henkilöstö sekä taitava viestintä. Näillä on päästy pitkälle, ei julkisuudessa paistattelulla.

K-sairaala on tukki, joka katkaisi erityisesti kotihoidon toimimattomuudesta kuormittuneen selän.

Toimintaa kuvataan valikoiduilla, itse ilmoitetuilla yksittäisillä luvuilla. Maakuntamallin ja henkilöstön tuottamat tulokset ovat johdon ansiota, epäkohdat kuntien ymmärtämättömyyttä.

Onko palvelujärjestelmän perustehtävä olla halvin? Jos näin on, tämä voidaan saavuttaa monenlaisilla kikkailuilla, kuten kotihoidolla, jonka jonoon ei asiakkaita oteta, kun palvelutarvetta määrittelevät pisteet eivät täyty. Omalla tai omaisten kokemuksella ei ole väliä.

Henkilöstö on uhkailtu hiljaiseksi. Yhteydenotoista voi päätellä, että kauaa ei enää jakseta. K-sairaala on tukki, joka katkaisi erityisesti kotihoidon toimimattomuudesta kuormittuneen selän.

Miten lakkautetut palvelut vaikuttavat kuntaosuuksiin. Väheneekö Ruokolahden maksuosuus vai maksammeko kadonneista palveluista aiemman hinnan? Nouseeko muiden kuntien osuus? Onko niillä siihen varaa? Lemi? Taipalsaari?

Kunnan on pidettävä huolta kuntalaisistaan. Tulevaisuus on nyt omissa käsissä ja olisi tyhmyyttä olla hakematta varajärjestelmää ja vaihtoehtoja. Uusi Eksote, palvelujen ulkoistaminen vai jokin muu? Nykyinen Eksote tai ainakin sen johtaminen ovat tulossa tiensä päähän.

Sote-palvelujen saatavuus on keskeinen osa kuntien imagoa ja houkuttelevuutta. Etelä-Karjala kärsii muuttotappioista ja yhden kolhiminen vaurioittaa muitakin. Kuntapäättäjiltä vaaditaan nyt rohkeutta, päättäväisyyttä ja kuuntelevaa kansalaisten huolenpitoa.

Timo Salmisaari, Ruokolahden kunnanhallituksen jäsen, Eksoten hallituksen varajäsen ja Eksoten tulosaluejohtaja vuosina. 2009 – 2016