Lukijalta: Rakennusoikeutta ei pidä antaa ahneuden ehdoilla

Saimme lukea (ES 26.11.), että Weera- ja Armada-kauppakeskusten omistaja haluaisi näiden paikalle seitsemän- ja kahdeksankerroksiset rakennukset. Ja seurakuntayhtymä haluaa Koulukadun varteen viisi kerrosta korkean uudisrakennuksen.

City-korttelin massiivinen rakentaminen on jo vaurioittanut Lappeenrannan kaupunkikuvaa. Viimeksi valmistuneet rakennukset ovat tylyjä. Voisi olla muutakin kuin lasia ja harmaan sävyjä.

Toria vastapäätä vuosi sitten valmistunut asuin- ja liikerakennus on Sammonkadun puolelta rujo. Sen suuret ajoaukot ja jätehuollon näkymät eivät sovi näin lähelle ydinkeskustaa.

Tiedossa on vielä pahempaa: Koulukadun ja Kauppakadun kulman uudehkon pankkitalon paikalle on hyväksytty kahdeksan kerrosta salliva kaava. Liian rajua tulee myös kirjastoa vastapäätä.Nämä kolossit jäänevät 2010-luvun kaupunkisuunnittelun valitettaviksi muistomerkeiksi.

Omistaja esittää kauppakeskus Weeran paikalle rakennusta, joka peittäisi Karelia-talon päädyn. Havainnekuvan näyttämä on brutaali. Kuuluuhan rakennusten porrastua luontevasti kohti Kaupunginlahtea. Karelia-talon päädyn pitää näkyä kerroksen tai kahden verran. Vanhan Yhdyspankkitalon kuparipintaisen uudisosan viereen ei saa nousta liian korkeaa porrasta.

Valtakadun varren näkymä Sähkölaitoksen uusklassisista rakennuksista kohti Lappeen Marian kirkkoa on hillitty ja miellyttävä. Kauppakadulla vastaava kaupunkikuvallisesti merkittävä linja ulottuu Vanhalta Yhdyspankkitalolta Tasihinin talolle. Kerroslukua kolmea ei näissä pidä ylittää.

Toki kauppakeskus Armadan kortteliin lähemmäksi Yhdyskatua sopii korkeampi rakentaminen – edellyttäen, että sen massoittelu ei ole liian raskas.

Seurakuntayhtymän talousjohtaja haluaa heille tasapuolista kohtelua suhteessa kauppakeskus Armadaan. Vaan kun tasapuolisesti ei voi luoda hyvää kaupunkikuvaa: Silloin tulee kauttaaltaan matalaa tai liian korkeaa.
Onko huonoa onnea, että omistaa tontin lähellä Raatihuonetta. Tai onko johdatusta, jos voi jäädä historiaan ehjää kaupunkikuvaa vaalineena.
Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä sanoo, että Raatihuoneen kortteli on ensi vuoden tärkeimpiä suunnittelukohteita. Hän korostaa paikan ainutlaatuisuutta valtakunnallisesti merkittäväksi arvioidussa korttelissa. Näin kuuluu olla.

Miten käy korttelien, joiden tukena ei ole samaa merkittävyyttä tai yleiskaavassa arvokkaaksi määriteltyjä rakennuksia.
Kaavoitustoimi valmistelee huolella esitykset. Viimeinen vastuu on vaaleissa valituilla päättäjillämme – ensin kaavoituksesta vastaavalla kehityslautakunnalla ja lopuksi kaupunginvaltuustolla.

Jarmo Nieminen, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat