Lukijalta: Kansalaisaloitteita olisi tehtävä enemmän

Ei sellaista median muotoa missä ei arvosteltaisi uuden hallituksen ohjelmaa. Uusi hallitus joutuu päättämään, miten asioita pyöritetään ja mitkä ovat kärkihankkeita ja mihin palataan myöhemmin. Kaikkien mieliksi ei voi olla.

Aikaan sidottujen tavoitteiden saavuttaminen on oma juttunsa. Jos hallitus toimii liian vahvalla pohjalla ja liian nopeasti asiat toteutetaan keskeneräisenä – kuten edellisen hallituksen aktiivimalli, jossa syyllistettiin jo uransa tehneet , vähän ennen eläkeikää poistuneet periaatteessa työnsä tehneet  ja useissa tapauksessa matalan palkkatason ja suorittavan työn tekijät.

Aloitteen tultua sitä tulee työstää paremmin ja näkyvämmin.

On tärkeää, että oppositio on vahva, sillä asiat toteutuvat parhaiten, kun ensin niitä vastustetaan ja karsitaan suurimmat rönsyt. Tällä tavoin asioita ei toteuteta suin päin pakolla.

Kansalaisaloitteille tulee antaa suurempi merkitys ja niitä olisi tehtävä enemmän. Jokainen teollisuudessa työskennellyt on tullut tutuksi aloitteille, joita työntekijä voi tehdä, oli kyse muutosehdotusta tai uudesta ideasta.

Aloitteen tultua sitä tulee työstää paremmin ja näkyvämmin – tekijän tai tekijäryhmän kanssa. Mikään yksittäinen mielipide ei saisi vaikuttaa vaan yhdessä katsottaisiin aihe ja se toteuttamiskelpoisuus esitettäväksi eduskunnalle. Moni kansalaisaloite on kriteerit täyttyessään unohdettu vähin äänin. Tehtaassa aikanaan, kun teki aloitteen, ei pomo sitä hyväksynyt, mutta esitti seuraavassa tilanteessa sen omana ideanaan ja hankki näin sulan hattuunsa.

Markus Malmi, Lappeenranta

Uusimmat uutiset

Kommentoidut