Lukijalta: Luottaako keskusta luottaa siihen, että tuleva pääministeri Antti Rinne lyö päätänsä seinään varsin pian ja sitten palataan Sipilän realismiin?

Ranskan presidentti Valéry Giscardin kausi päättyi vuonna 1981. Giscard oli gaullisti, jonka politiikka oli lopulta yhtä epäsuosittua kuin maamme edellisen, Juha Sipilän hallituksen. Niinpä sosialistisen Françoise Mitterandin oli suhteellisen helppo saavuttaa vaalivoitto.

Kas kummaa, Mitterrand aloitti voimakkaalla elvytysohjelmalla velkaakin ottaen työttömyyden alentamiseen. Jos muistini ei pahasti petä, viikkotyöaika rajattiin 35 tuntiin ansioita alentamatta.

Nyt alkaa kuulostaa tutulta. Valmisteilla olevan hallituksen ohjelma, ”investoinnit tulevaisuuteen” siis velkarahalla vivuttaminen, on kuin etäinen kopio Ranskan vuoden 1981 elvytyksestä.

Eipä kulunut kuin runsas puoli vuotta, kun Mitterrand joutui antautumaan talouden realismille. Hallitus joutui reivaamaan politiikkansa 180 astetta toisin päin, palaamaan Giscardin tyyppiseen talouspolitiikkaan, jota Mitterandin vaalikausien jälkeen jatkoi presidentti Jacques Chirac.

Olisikohan tässä käymässä niin, että keskusta luottaa siihen, että tuleva pääministeri Antti Rinne lyö päätänsä seinään varsin pian, kuten Mitterrand ja sitten palataan Sipilän realismiin? Toinen vaihtoehto on tietysti se, että maanosamme taloushistorian tuntemus on vähäistä yli kvartaalia edeltäneisiin aikoihin ja tehdään typeryyksiä, joiden hoitamiseen katetaan oppositiolle pöytä.

Talouspoliittisesti suhdannenousun loppupäässä velkaelvytys on yhtä väärää politiikkaa kuin vuosina 2008 –2011 usko siihen, että pääsemme suhdannekuopan tuolle puolen velkaantumalla. Tuolloinkin väärä suhdannepolitiikka maksoi itse asiassa kaikkien aikojen syvimmän kuopan ja kymmenen vuoden stagnaation. Kun muu Eurooppa kykeni hyödyntämään EKP:n korkovivutusta, Suomi taaperteli nollakasvussa. Ja tavan mukaan nousu ehti käynnistymään ennenkuin päätöksentekijä sitä huomasikaan. Rakenteelliset ongelmat ovat edelleen hoitamatta. Nyt talous on hidastumassa eikä helppoa rahaa ole. Pää tulee vetävän käteen.

Iikko B. Voipio (kok.), Taipalsaari

Uusimmat uutiset