Lukijalta: Lappeenrannan työväenyhdistyksen talo ei sovi kaavoittajan silmään — puretaan

Torin kulmalla sijaitseva, vuonna 1982 rakennettu Lappeenrannan työväenyhdistyksen talo aiotaan purkaa. Kiinteistössä ei ole uutisoitu olevan sisäilmaongelmia. Uudehko, kunnossa oleva rakennus jyrätään pois tieltä, koska se ei sovi kaavoittajan ja kaupunginarkkitehdin silmään.

Pienehköille tonteille rakennusliikkeet ahneuksissaan haluavat mahdollisimman monta kerrosneliötä. Asumisviihtyvyydestä ei piitata, kun keskusta halutaan täyttää lähes pakkomielteisesti monikerroksisilla taloilla. Torin kulma on jo nyt ahdas, jota uusi ”laatikko” entisestään lisää. Se pilaa näkymiä myös muilta taloilta. Sateenkaariväreillä ei lisätä viihtyvyyttä.

Aate on pantu syrjään, kun soitetaan yhteistä rahan mahdin virttä.

Erikoista, että työväenyhdistys tekee yhteistyötä markkinavoimia edustavan rakennusliikkeen kanssa. Toiminnanjohtaja Päivi Kukkonen kertoo SSR:n toimineen yhdistyksen konsulttina (E-S 4.7.2017). Kysyikö toiminnanjohtaja konsulttiapua tai mielipidettä jäsenistöltään vai sumplittiinko kaavamuutosaloite pienen johtoryhmän päätöksellä? Ay-liikehän on ollut pitkään Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hampaissa, mutta nyt aate on pantu syrjään, kun soitetaan yhteistä rahan mahdin virttä. Toiminnanjohtaja näyttää ottaneen kirjaimellisesti EK:n toiveen ay-liikkeen lopettamisesta.

Lappeenranta mainostaa kestävää kehitystä. Se on täysin ristiriidassa tämän rahaa haaskaavan purkamisbuumin kanssa, jossa uudehkoja rakennuksia jyrätään maan tasalle, vaikka remontointi olisi järkevämpi ja taloudellisempi vaihtoehto. Kaupungin kassavajeko on syynä tähän jatkuvaan kaavoitus-ja rakentamisilmiöön ja rakennusliikkeiden painostus?

Seuraavaksi rakennettakoon kaupungintalon tilalle korkea tornitalo, näin toteutuu kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän haaveilema visio tornitaloista keskustaan (Yle 29.1.). Sieltä olisi hyvä katsella, missä vielä olisi rakentamismahdollisuuksia. Mikä on seuraava kohde purettavien listalla?

Jouko Manninen, Lappeenranta

Luetuimmat