Lukijalta: Hoitajamitoitus kuntoon ennen rangaistuksia

Eduskunnan oppositio teki demareiden esityksestä lakialoitteen siitä, että hoivakotien hoitajamitoitusta nostetaan 0,7:ään ja että laki säädetään vielä tällä hallituskaudella ja rahoitetaan valtionosuuksia kasvattamalla. Hallituspuolueet jarruttavat asiaa kuka milläkin verukkeella.

Keskusta ja kokoomus ovat lähdössä korjaamaan hoivayksiköiden tilannetta sanktioiden ja valvonnan avulla. Sanktiot ovat rangaistus jo tapahtuneesta väärästä toiminnasta. Valvontakin on usein virheiden jälkikäteistä löytämistä. Kumpikaan ei nosta hoitajamitoitusta yhtään paremmaksi. Valvonnan ja sanktioiden lisääminen ovat mielestäni myös tärkeitä asioita.

Juuri hoitajamitoitusta tässä kuitenkin pitäisi ensimmäisenä korjata, jotta henkilöstöä on riittävästi takaamaan vanhuksille hyvä ja turvallinen hoito. Hoitajamäärän lisäämisellä ehkäistään ennalta hoidon laiminlyönnit ja virheet sekä parannetaan myös henkilöstön jaksamista ja työhyvinvointia.

Sote-alan koulutuspaikkoja on tarpeen lisätä, koska hoitajamitoituksen nosto lisää alan koulutuksen saaneiden kysyntää monilla tuhansilla ja tarjoaa samalla tuhansille ihmisille työpaikan.

Hallituksen tehtävänä on ohjata hoitajamitoituksen nostoon, sote-alan koulutukseen ja hoivakotien valvontaan lisää valtionosuuksia. Tällä tavoin turvataan se, että vanhusten kotihoidosta tai muista vanhuspalveluista ei oteta rahaa hoivakotien lisähenkilöstön palkkaukseen, vaan se tehdään lisärahoituksella.

Marja-Liisa Vesterinen, Eksoten hallituksen puheenjohtaja (sd.), Lappeenranta