Lukijalta: Eläkkeistä ei haluta keskustella vaalitilaisuuksissa

Eduskuntavaalit ovat vajaan kolmen kuukauden kuluttua ja vaalikeskustelu on vasta alkamassa. Jollakin tavalla tavallisen työeläkkeen ostovoima pitää saada yhdeksi keskusteluaiheeksi. Meitä eläkeläisiä on noin 1,5 miljoonaa. Siitä huolimatta aihetta aivan selvästi vältellään.

Muistan hyvin, miten jo opiskeluaikanani 50 vuotta sitten poliitikot puhuivat ihan nurkan takana uhkaavasta eläkepommista. Ei ole pommi räjähtänyt vaan päinvastoin. Eläkerahastot ovat paisuneet yli 200 miljardin euron.

Eläkerahastot ovat paisuneet yli 200 miljardin euron.

Meitä syyllistetään ja kutsutaan kermankuorijoiksi, jotka saamme valtavasti tulonsiirtoja, eläkettä, muilta veronmaksajilta. Kahdeksan vuotta sitten kirjoitin meitä tavallisia eläkeläisiä vähitellen uhkaavasta vaarasta pudota köyhälistöön. Tuo pelko ei ole kadonnut. Eläkkeen ostovoima on valitettavasti huomattavasti pienentynyt 12 vuodessa, jonka ajan olen ollut eläkkeellä. Olen muutamissa takavuosien vaalitilaisuuksissa kysynyt ehdokkailta tästä aiheesta. Joku on väittänyt taitetun indeksin olleen meille jopa parempi kuin aikaisempi. Joku on vedonnut lapsiinsa ja pelkoonsa heidän tulevaisuudestaan työelämässä. Joku taas on vedonnut vähimmäiseläkkeen pienuuteen ja takuueläkkeen nostamisen tärkeyteen. Minulle on jäänyt käsitys, että aiheesta ei oikein haluta keskustella. No, onhan siitä sen verran keskusteltu,että talousnobelisti Bengt Holmström esitti sellaisen lainvalmistelun aloittamista, joka mahdollistaisi maksussa olevien eläkkeiden leikkaamisen!

Tosiasiassa meiltä on jo leikattu valtavasti taitetulla indeksillä, elinaikakertoimella, eläkeiän myöhentämisellä, raippaverolla ja jopa eduskunnan syksyllä 2014 säätämällä lailla, joka pienensi työeläkkeitä pysyvästi. Meiltähän pienennettiin vuoden 2015 alusta eläkkeiden korotusta oikeasta 1,1 prosentista 0,4:ään. Se on siis pienentänyt meidän kaikkien eläkkeitä jo neljän vuoden ajan.

Millainen mahtaisi olla jo väläytelty uusi eläkeläisindeksi? Mielestäni on aivan sama, minkä indeksin mukaan eläkkeitä maksetaan, kunhan niiden ostovoima vähintäänkin säilyy. Tätä asiaa täytyy vaalikeskusteluissa ehdokkaiden kanssa pitää asiallisesti yllä.

Teuvo Vikman, eläkeläinen, Luumäki