Lukijalta: Möhkälemäinen areena pilaa pysyvästi keskustaa mammuttimaisella koollaan – Jäähalli Kisapuistoon!

Monien muiden tavoin olen ihmetellyt jäähallista/monitoimiareenasta käytyä keskustelua. Erityisesti olen ihmetellyt Lappeenrannan kaupungin virkamiesjohdon ja Liiga-Saipan sekä osittain eräitten toimittajien vahvoja kannanottoja monitoimiareenan rakentamiseksi kaupungin keskustaan.

Viime aikoina eräät kaupungin johtavat viranhaltijat sekä monet luottamushenkilöt ja suurin osa kyselyihin vastanneista kaupunkilaisista ovat ilmoittaneet, että jäähalli kannattaisi rakentaa Kisapuistoon, mihin siten muodostuisi yhtenäinen ja järkevästi käytettävä jääurheilukeskus. Kisapuistoa kannattavat myös jääurheiluseurat, mm. Lappeenrannan Taitoluistelijat, Saipa ry (SaiPan junioritoiminta) sekä useat harrastajat ja katsojat.

Lehdestä asiaa seuranneena mieleeni on tullut seuraavia ajatuksia: Lappeenrannan kaupungilla on muina pakollisina kuluina/investointeina lähitulevaisuudessa mm. Eksoten takautuvat palkkavelat sekä niistä johtuvat kasvavat vuosittaiset kulut, jätevesilaitoksen rakentaminen putkistoineen, useitten koulujen rakentaminen, yhteensä yli 100 miljoonan euron lisävelat.

Monitoimiareenan esittäjät ilmoittivat, ilmeisesti konsultteihin luottaen, että suunnitelmaan kuului saada ulkopuolisia rahoittajia. Kuinkas kävi? Ei ainoatakaan rahoittajaa löytynyt kaupungin ja Liiga-Saipan lisäksi. Tämä kertoo siitä, ettei yksikään rahoittajaehdokas usko hankkeen tuottavan riittäviä osinkotuloja.

Normaalitilanteessa tällainen tulos lopettaisi koko hankkeen. Mutta nyt kaupungin virkamiesjohto on ottamassa miltei kokonaan investoinnin ja käyttökulut kaupungin ja sen asukkaitten maksettavaksi. Liiga-Saipa vaatii noin 10 prosentin panoksellaan ravintola-, aitio- yms. tilat, eli ainoat tuottavat tilat omakseen. Onko tämä oikein ja tasapuolista?

Liikenneongelmia tulee varmasti, jos monitoimiareena keskustaan rakennetaan, ellei sitä varten rakenneta suurta määrää uusia pysäköintipaikkaoja. Eihän kaupunki voi edellyttää, että esim. kauppakeskusten pysäköintipaikat ovat jäähalliin tulevien käytössä. Peli-iltoina ruuhkia syntynee joka tapauksessa.

Möhkälemäinen areena pilaa pysyvästi keskustaa mammuttimaisella koollaan. Samalla, jos se rakennetaan, se vetää ehkä kauppaliikkeitä, kahviloita ja muita jo nyt hiljaiselta Valtakadulta.

Lappeenrannan kaupunginvaltuustolla on edessään ison ja tärkeän päätöksen teko. Uskon sen päätyvän järkevimpänä ratkaisuna jäähallin sijoittamiseen Kisapuistoon.

Lappeenranta

Luetuimmat

Kommentoidut