Lukijalta: Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja Tuula Karhula kehottaa yli 70-vuotiaita noudattamaan karanteenia

Etelä-Saimaan lukijat-palstalla oli 21.3. 2020 pyyntö ohjeiden täsmentämiseen. Suomen hallitus on siis tällä viikolla antanut toimintaohjeeksi yli 70-vuotiaille, että heidät velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

Karanteenia vastaavissa olosuhteissa henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä kyläilemään tuttavien luokse.

Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin aikana saa mennä ja nyt ikäihmisille on sama suositus niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Ulkoilla saa toistaiseksi, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin kahden metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin.

On kuitenkin syytä huomata, että koronavirus tarttuu helposti myös pinnoilta, joten esim. ovenkahvoja, hissien painikkeita ja rappukäytävien kaiteita kosketellessa on tartuntavaara, jota toki käsineiden käyttö ja käsien huolellinen pesu vähentävät.

Kuten tiedämme, liikunta on yleisesti suositeltavaa, mutta näissä olosuhteissa erityisesti yli 70-vuotiaille sisäliikunta omassa kodissa on kaikkein suositeltavinta ja tähän voi hyödyntää etäyhteyksiä eri tavoin.

Voimia ja kestävyyttä kaikille yhteisessä vastuullisessa pyrkimyksessämme minimoida Etelä-Karjalan tartunnat välttämällä tarpeettomia lähikontakteja tässä vaiheessa, kun näillä rajoittamistoimenpiteillä on vaikuttavuutta.

Tuula Karhula,

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja