Lukijalta: Nuoret voivat itsekin tehdä paljon ilmaston puolesta

Nuoret vaativat tekoja ja päätöksiä ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi ja haitallisten päästöjen nopeampaan pienentämiseen. Myös Lappeenrannan kaupungin päätöksenteossa on juuri nyt esillä joukko Green Reality -aiheisia valtuustoaloitteita. Kun meillä on näin valveutuneita nuoria vaatimassa tekoja ilmastomuutoksen torjumiseksi, niin ohessa vinkkilista, joilla myös nuoret pääsevät alkuun vaikka tänään.

Lappeenrannan kouluissa on tarjolla kasvisruokaa jo nyt kolmena päivän viikossa, jatkossa joka päivä. Valitsemalla vaikutat. Pidäthän myös huolta siitä, että lautaselle nostettu ruoka tulee syödyksi. Jakamattoman ruuan hävikkiä voidaan pienentää kulutustietoja analysoimalla ja erilaisilla ylijäämäruuan myyntikampanjoilla. Lautasen kautta roskiin päätyvän ruuan määrästä päätät sinä.

Lappeenrannassa on hyvä pyöräilyverkosto ja monella alueella myös hyvin toimiva joukkoliikenne. Taittamalla koulu- ja harrastusmatkat bussilla tai pyörällä voit vaikuttaa liikennepäästöihin ja kannustaa myös vanhempasi liikkumistottumusten muuttamiseen. Pidemmällä aikavälillä vaikutat pyöräilyreittien ja joukkoliikenteen kehittymiseen.

Lentämiseen liittyen: Kun kotimaan nähtävyydet on kierretty ja lentoloma on ajankohtainen, niin paikallinen lentokenttä ja uutta lentokonekantaa käyttävät lentoyhtiöt ovat ilmastoystävällisemmät vaihtoehdot kuin kauempana sijaitseva kenttä ja vanhoilla koneilla lentävät yhtiöt.

Mistä perheenne sähkö tulee? Markkinoilla on tarjolla pelkästään uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä. Miten teillä?

Onko huoneesi lämpötila kohdallaan? Jos sinulla on mahdollisuus huonekohtaiseen lämmöntilan säätelyyn, niin aste vähemmän säästää luontoa ja rahaa.

Kuinka kauan aikaa vietät suihkussa? Kokemusperäisenä mutu-tuntumana sanoisin, että 3–5 minuuttia päivässä riittää mainiosti henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseen.

Ja sitten vielä vinkki, joka vaatii hieman kansalaisaktiivisuutta. Suurimpaan kokoluokkaan kuuluvat rahtilaivat aiheuttavat yhtä paljon päästöjä kuin 50 miljoonaa henkilöautoa – siis 1 laiva vs. 50 000 000 autoa. Mitä jos kysytään kauppiailtamme, miten tavarat ovat hyllyille saapuneet? Paikallinen tuote on tällä mittarilla ympäristöystävällisempi.

Markus Lankinen,strategiajohtaja, Lappeenrannan kaupunki

Uusimmat uutiset