Lukijalta: Naiset ovat kaikkina aikoina käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

Tasa-arvo näyttää mielen päällä liittyvän vain naisten tasa-arvoon, selvemmin sanottuna sen puutteeseen. Minna Canth syntyi maaliskuussa 175 vuotta sitten ja hänen viitoittamanaan on naisten asemaan saatu parannusta. Tämä ei ole tapahtunut kerralla, se on vaatinut vuosikymmenten työn aina mielipidevaikuttamisesta lain valmisteluun ja hallitustyöhön.

Omituisesti kuitenkin hyvät saavutukset unohdetaan ja sekin, että kaikki naiset eivät mene mukaan tasa-arvo vouhotuksiin. On naisia, jotka haluavat jäädä kotiin hoitamaan lapsia, sekä naisia, jotka siirtyvät syystä tai toisesta hyvin palkatusta työstä huonommin palkattuun. Hiljan oli jossain lehdessä juttua naisesta, joka lähti Lappiin asumaan. On ilmeistä, että tällaiset ratkaisut näkyvät huononnuksena tasa-arvo tilastoissa. Jopa eduskunnan sukupuolijakaumaa pidetään epätasa-arvoisena, vaikka äänioikeus ei syrji sukupuolta.

Entä mitä sanotte siitä, että naiset ovat kaikkina aikoina käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin –  ja käyttävät sitä edelleen tietoisesti tai tiedostamattaan esimerkiksi paljastavalla pukeutumisellaan. Vaate on viesti, mutta jos vaikka sivusilmällä katsot naista rintoihin, olet meetoo-mies. Jos heteromiehen silmien eteen ilmestyy uhkea nainen povi näyttävästi tarjolla, vetää se huomion hälytysajoneuvon tavoin, peppukin on naisella seksuaalisesti viehättävä, varsinkin jos se assosioi onnenpyörän lailla - lupaa, lupaa mutta älä…

Huomatkaa, että myös heteronaisen katse suuntautuu rintavakoon, eikä sitä kritisoida. Jopa istuma asennon on kauniimpi osapuoli womanspreading-asennolla kostanut, kun miehet istuvat ”äijähaarassa”, mitä sitäkin katsotaan kierosti, vaikka miehen ruumiinrakenne vaatii jalkojen levittämistä. Miehen on hankala istua sipulit supussa. Tasa-arvon nimessä miehille tulee sallia vilpitön katse, varsikin jos itsensä laittaa näytteille.

Markus Malmi, Lappeenranta