Lukijalta: Kolme syytä, miksi nykyiset verkkokalastusrajoitukset eivät ole riittäviä

Etelä-Saimaan (7.7.2019) lehtijutussa ”Verkkomieskin tykkää norpasta” kalastajat Markku Pesonen ja Vilho Nissinen ihmettelevät saimaannorpan elinalueille ympärivuotista verkkokalastusrajoitusta vaativaa kansalaisaloitetta. Pesonen olisi valmis pidentämään nykyisiä rajoituksia heinäkuun loppuun asti. Jutussa väitetään, että syyskesällä kuutti on tarpeeksi vahva päästäkseen irti verkoista. Kuitenkin viimeksi vuonna 2018 Metsähallituksen tietoon tuli kaksi verkkoihin kuollutta norppaa vielä elo—syyskuun vaihteessa. Myös talviverkkoihin kuolee norppia. Verkkorajoitusten jatkaminen kuukaudella ei täten riitä.

Pesonen väittää myös, että 0,17 millimetrin langat eivät kestä norppaa. Kaikki tänä kesänä verkkoihin kuolleet neljä kuuttia ovat takertuneet juuri 0,17 mm paksuisesta langasta tehtyihin verkkoihin. Metsähallituksen tietoon tuli vuonna 2018 jopa 0,15 mm paksuisesta langasta tehtyyn verkkoon kuollut 35 kilon painoinen norppa. Myös aikuisia norppia kuolee verkkoihin. Pelkkä verkon langan paksuuden rajoittaminenkaan ei siis riitä.

Nykyiset verkkokalastusrajoitukset Saimaalla ovat voimassa vain niillä alueilla, joilla on syntynyt kuutti. Itä-Suomen yliopistossa juuri julkaistun väitöskirjan mukaan norpat voivat uida jopa 60 kilometrin matkoja. Verkot uhkaavat norppia myös muualla kuin niiden synnyinseudulla. Myöskään alueelliset rajoitukset eivät riitä.

Haastattelussa kalastajat ovat huolissaan kaupallisen kalastuksen loppumisesta kokonaan ympärivuotisen verkkokalastuskiellon toteutuessa. Ammattikalastajilta ei olla kieltämässä elinkeinoa. Ammattikalastajat kalastavat erityisesti kesällä hyvin vähän verkoilla. He käyttävät pääasiassa nuottaa, troolia ja norppaturvallisia rysiä.

Verkkokalastus uhkaa norpan ohella myös Saimaan uhanalaisia lohikaloja. Näitä kaikkia voidaan suojella siirtymällä oikeanlaiseen katiskakalastukseen. Norppaturvallisia kalastustapoja ovat myös viehekalastus sekä mato-onginta. Kenenkään ei Saimaan rannoilla tarvitse luopua kalastuksesta, kunhan se tehdään vastuullisesti.

Hanne Kosonen,

norppatiedottaja, Suomen luonnonsuojeluliitto ry