Lukijalta: Hävittäjähankintojen sijasta keskitytään rauhan säilyttämiseen

Helsingin Sanomissa oli 10.4. Markku Kuisman ja kumppaneiden kirjoitus maamme materiaalisesta varustautumisestamme rajojemme ja itsenäisyytemme puolustamisessa. Arvostan paljon kaikkien mielipiteen allekirjoittaneiden siviilirohkeutta ja järjenkäyttöä tässä asiassa.

Olen pienessä minässäni myös näitä asioita jo pidemmän aikaa pohtinut ja tullut samoihin lopputuloksiin. Olipa kysymys ilma- tai meripuolustuskaluston hankinnoista rauhan aikana rajojemme koskemattomuuden valvonta voidaan suorittaa paljon vaatimattomimmilla hankinnoilla tai nykyisellä materiaalilla. Varmasti kustannustehokkaampaa olisi keskittyä maasta ammuttavien ohjusjärjestelmien kehittämiseen. Maapuolustuksessa Suomessa on kehitetty kansainvälisten sopimusten sallimat hyppymiinat, jotka ovat tehokas este maata pitkin tulevalle viholliselle. Valmistetaan niitä niin paljon, että pitkä itärajakin kyetään tukkimaan.

Kirjoittajien kanssa olen samaa mieltä siitä, että tosisotatilanteessa arvokkaat hävittäjämme tuhotaan ennen kuin ne ehtivät irrota maasta. Uskon, että meitä kohtaan hyökkäävillä on tasan tarkkaan tiedossa jokaisen hävittäjän sijainti paikka. Julkisuudessa esitetyt arviot puheena olevien puolustusmateriaalien hankinta- ja käyttökustannukset liikkuvat 10 –15 miljardin euron suuruusluokassa. Tälle euromäärälle olisi parempaakin käyttöä kuin kierrätysjätteeksi.

Keskitetään niin henkiset kuin aineelliset voimavaramme rauhan säilyttämiseen rajoillamme.

Jorma Ojapelto, Lappeenranta