Lukijalta: Demareilta kaksi takinkääntöä

Vappupuheessaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi alle 1 400 euron kuukausieläkeläisille 100 euron nettoeläkkeen korotuksen kuukaudessa. Seuraavina päivinä ehdotus liudentui lähivuosina tapahtuvaksi. Jos inflaatio kiihtyisi kahteen prosenttiin vuodessa, mikä on EKP:n tavoiteinflaatio, Rinteen tavoitteesta toteutuisi noin 50 euroa kansaneläkkeiden indeksitarkistusten myötä.

Noin 1 300 euron kokonaiseläkkeeseen saakka eläkkeen suuruus perustuu kansaneläkkeen suuruuteen ja siihen suhteutettuun eläketulovähennykseen sekä työ- ja kansaneläkkeiden yhteensovitukseen. Kun kansaneläkettä kasvatetaan 50 eurolla, verottomuusraja siirtyy 100 eurolla.

Vai kävikö niin, ettei eläkejärjestelmien dynamiikka ollutkaan tuttu.

Annettu 100 euron nettoeläkkeen lisäyslupaus edellyttää kansaneläkkeen korottamista 100 eurolla. Tämä johtaa siihen, että mediaanityöeläkeläinen saa noin 15 euron kansaneläkeviipaleen tulon 1 400 euron työeläkkeen lisäksi ja kunnallisverotuksen nollautumisen.

Esimerkkejä omasta kunnastani. Kun kokonaiseläke on alle 11 150 euroa vuodessa eli 929 euroa kuukaudessa, eläkkeensaaja ei maksa lainkaan tuloveroa, mutta seuraavista euroista veroa maksetaan 42,1 prosenttia. Kun kasvava työeläke vähentää kansaneläkeviipaletta 50 sentillä lisäeuroa kohti, tulovälillä 929–1070 eläketuloeuroa lisäeurot jokseenkin sellaisenaan valuvat veronsaajien eli kuntien pohjattomaan säkkiin.

Haarukka vappulupauksen hintalapusta on 600-700 miljoonan euron välillä.

Perinteisesti demarit ja ay-liike ovat olleet työeläkejärjestelmän perustukijoita historiallisissa kansaneläke-työeläkekiistoissa. Vappulupauksen lunastaminen on mahdollista vain kansaneläkkeiden ylimääräisen korotuksen turvin. Eli puheenjohtaja Rinne on kääntänyt takkinsa ja selkänsä työeläkejärjestelmälle. Vai kävikö niin, ettei eläkejärjestelmien dynamiikka ollutkaan tuttu.

Demareiden uusi avaus negatiivisesta tuloverosta on freesi, mutta lainatavaraa. Timo Harakka entisenä vihreänä on povitaskussaan tainnut tuoda Osmo ”Ode” Soininvaaran vanhan aloitteen demariryhmän työn pohjaksi. Muistini mukaan poikkeuksetta demariekonomistit ovat tuominneet negatiivisen tuloveron. Googlen avulla löytyy liki ääretön määrä artikkeleja, jossa malli tyrmätään täysin. Jos kustannukset olisivat neutraalit, kyllä se minulle passaisi.

Seuraavien parin vuosikymmenen talouden kasvun eväät ollaan syömässä ennen kuin kakku on leivottu.

Iikko B. Voipio, Taipalsaari