Lukijalta: Nopeusrajoituksista päättävien pitäisi mennä opintomatkalle Saimaanharjulle

Tulihan se sieltä. Auto on ihmistä tärkeämpi. Näyttää siltä, ettei ihmishenki ei ole minkään arvoinen. Se kävi ilmi ELY –keskuksen Sonja Lehtosen vastauksesta kirjoitukseeni Voisalmen alueen liikennenopeuksista.

Eli asukkaat, jotka tietä käyttävät, eivät tiedä mitään. Ei välitetä siitä, että Voisalmen alueella asuu yli 6 000 asukasta. Esimerkiksi Taipalsaarella on koko kunnan alueella vajaat 5 000 asukasta. Sitäkö liikenneturvallisuus on, että tehdään kompromisseja ihmishenkien uhalla?

Pitääkö aina olla uhreja, ennen kuin silmät aukeavat ja järki tulee käteen?

On naurettavaa perustella päätöksiä sillä, että uusien autojen vakionopeussäätimellä ajettaessa ei toistuvasti tarvitse olla hiljentämässä ja kiihdyttämässä! Entisten nopeuksien voimassa ollessa tarvittiin vain yksi jarrutus Kivisalmen sillan jälkeen ja kiihdytys Kivistönkadun risteyksen jälkeen. Ja siitä syntyi stressiä! Huh, huh!

Nuottaruohonkadun risteykseen stop-merkki. Kas, kun ette laittaneet ajokieltomerkkiä! Todella outoa, että siitä mistä nimenomaan kirjoitin, eli Kivistönkadun neljän tien risteyksestä, ei vastauksessa ollut edes mainintaa. Pitääkö aina olla uhreja, ennen kuin silmät aukeavat ja järki tulee käteen?

Virkamies menee virkamiehen perässä, joka ei ole perillä asioista. Asukasyhdistys tietää nämä asiat käytännössä parhaiten asukkaiden liikkuessa päivittäin.

Näyttää siltä, että kaupungin edustaja vähät välittää asukkaiden mielipiteistä.

Loukkaavaa virkamiehen taholta oli toteamus, että kiertäkööt iäkkäät kuskit Kivistönkadun risteyksen ajamalla ensin Metsä-Saimaan risteykseen, sieltä sitten Voisalmeen ja edelleen Tyysterniemen kautta kaupunkiin. Siis sellainen vastaus kertoessani, etteivät ikäihmiset uskalla mennä Kivistönkadun risteykseen liikennenopeuksien kasvamisen vuoksi. Noin piittaamaton sanominen on ikäihmisiä ja samalla kaikkia varovaisia autoilijoita loukkaava. Ohjataanko ne ihmiset kiertotielle, jotka ovat Suomen rakentaneet loistoonsa?

Iäkkäätkin ihmiset liikkuvat autoillaan asioita, sosiaalisia suhteita ja vireyttään hoitaessaan.

Asukkailta on tullut paljon palautetta, jossa vaaditaan entisten kymmenien vuosien aikana turvallisiksi todettujen nopeuksien palauttamista entiselleen mahdollisimman pian. Virkamiesten pitäisi mennä opintomatkalle Taipalsaarelle Saimaanharjulle. Siellä on läpikulkutien nopeusrajoitus 60 km/t ja sivuteitten 60-, 50- ja 40 km/t.

Tarmo Häkkinen, Lappeenranta

Kommentoidut