Lukijalta: Koronakesän ykköshitti on lukeminen

Se on vihdoinkin ohi, pitkä ja outo kevät. Lasten ja nuorten kirmaistessa kesälaitumille myös monet aikuiset aloittavat odotetun lomansa.

Itselleni useinmiten loma on alkanut kirjastokäynnillä. Herkuttelen ajatuksella, että minulla on mahdollisuus lukea aamulla, päivällä, illalla sekä vaikkapa yöllä, jos niin huvittaa. Katsokaas kun lomalla saa unirytmikin mennä sekaisin, ainakin kirjoja ahmimalla.

Maanantaina meillä oli pitkästä aikaa mahdollisuus aukaista rakkaan ja tutun kirjaston ovi. Itsestäänselvyys helmikuussa, pandemian aikana arkisesta asiasta tulikin kaivattu unelma.

Olen ikävöinyt kirjaston tuoksua, aavistuksen vanhahkon nidoksen haurautta, joka sekoittuu uudehkojen kirjojen painomusteen aromiin. Olen kaivannut kirjaston hiljaisuutta ja suoranaista hartautta sekä jännittävää etsimisen ilon tuomaa hyvää mieltä. Kun itselleen vielä tuntemattoman kirjailijan teoksen takakannen kerronta suorastaan imaisee matkalleen.

Lapsiperheissä on jouduttu viimeiset kuukaudet turvautumaan joko omien kotikirjastojen tarjontaan tai luettu kannesta kanteen koronan vangiksi jääneet lainakirjat iltasatuina. Vihdoinkin koittaa hetki, että kirjastoon voi lähteä oikein ajan kanssa.

Vanhempien ja lasten yhteiset kirjastokäynnit saavat koronan jälkeen uudenlaisen merkityksen, uskon näin. Meillä on paikka, josta voi käydä koko perheen voimin hakemassa jokaiselle mielilukemista; päiväunien alle, illan rauhallisiin hetkiin. Kesä ja kirjat tarkoittavat laadukasta omaa aikaa aikuisille, ihanan leppoisaa yhdessäoloa vanhempien ja lapsien kesken.

Avioparien kesken iltahetkeen ennen nukahtamista ääneen toiselle lukeminen voi olla kokeilemisen arvoinen juttu. Mielenkiintoinen kirja saattaa käynnistää kadoksissa olleen lukuinnostuksen vähemmän kirjoja harrastaneelle siipalle.

Olen työkuviossa lukenut ääneen aikuisille ja lukuhetkistä on ymmärtämäni mukaan pidetty kovasti. Toimii hyvin monenlaisessa miljöössä; vanhusten, vammaisten ja nuorison parissa. Kirjoja ääneen luettavaksi löytyy ihan jokaiselle kuulijaryhmälle.

Kesäaika mahdollistaa kirjan kanssa menon puistoon, rannalle, puutarhaan, terassille, aurinkotuoliin. Itse käytän mielelläni jo tutuksi muodostunutta slogania kirjaston valtavasta merkityksestä ihmisen hyvinvointiin; parasta mitä veroeuroilla voi saada.

Jaana Kuokka,

Taipalsaari

Uusimmat uutiset