Lukijalta: Koneiden piilottaminen ei auta, jos pelaaja ei myönnä ongelman olemassaoloa

On se kummallinen tämä suomalainen mentaliteetti. Mennään äärimmäisyydestä toiseen. Niin kuin tässä Veikkauksen ja Alkon monopolissa. Näiden yritysten pitää tuottaa voittoa eli kerätä rahaa valtiolle. "Toisella kädellä" pitää torjua niiden tuottamat haitat ja valistaa kansaa haitoista. Alkoholin hintojen korotus ei tainnut tuottaa toivottua tulosta eli ongelmakäyttäjien vähenemistä.

Miten käy, jos pelikoneet laitetaan valvottuihin pelisaleihin ja kasinoille? Vähentääkö se ongelmapelaajien määrää, joita on kolme prosenttia? Epäilen! Ongelmapelaajat siirtyvät saleille. Miten saleilla valvotaan, ettei pelaa rahojaan loppuun? Eikö tuleva uudistus ole jo kehitystä pelaamisen hillitsemiseksi? Kuten lehdessä kirjoitettiin, pitäisi katsoa, miten toimii tuleva tunnistautuminen pelikoneisiin. Senhän pitäisi hillitä alaikäisten pääsyä pelaamaan ja kortilla pitää olla katetta, jotta voi pelata. Tosin kortillahan voi pelata tilin tyhjäksi ja pikavipeillä saa uutta rahaa tilille.

Myös netissä pelataan. Miten hillitään siellä ongelmapelaajia? Suo siellä vetelä täällä. Eiköhän ongelmapelaamisen samoin kuin ongelmajuominen ole "korvienvälivika". Siihen on ulkopuolelta vaikea puuttua, jos asianomainen ei myönnä sitä ongelmaksi ja itse halua muutosta. Typerillä holhoamisyrityksillä ei ongelmat poistu.

Vuokko Kupiainen, Lappeenranta