Lukijalta: Vapaaehtoistyö aktivoi ikääntynyttä työtöntä

Enpä yllättynyt, kun luin, että aktiivimalli ykkönen näyttäisi leikkaavan muita useammin ikääntyneiden työttömien päivärahoja.

Itsekin ikääntyneenä työttömänä olen huomannut, että työnsaanti on kovin vaikeaa. Edes pätkätöihin ei tunnu pääsevän, vaan työhakemuksiin tulee vastaus ”kiitos, mutta ei kiitos”, vaikka kokemus ja osaaminen olisivat ihan kohdallaan.

Ihmettelen suuresti, että vapaaehtoistyö ei ole mahtunut aktiivimallin raameihin. Juhlapuheitten mukaan kolmas sektori eli järjestöt ja voittoa tavoittelemattomat organisaatiot ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämpiä. Niiden toiminta on todistetusti kansantaloudellisesti tuottavaa.

Vapaaehtoiseksi kelpaa vanhempikin ihminen, ja vaihtoehtoja on niin paljon, että useimmille halukkaille varmasti löytyy tekemistä. Tuloksena on parempi mieli niin tekijälle kuin kohteellekin, eikä kenenkään tarvitse maksaa. Tai jos tarkkoja ollaan, niin nykytilanteessa työttömän pitää maksaa korvauksestaan 4,65 prosenttia sakkoa, jos on tehnyt vapaaehtoistyötä, vaan ei maksettavaa työtä.

Hallitus ei voi pakottaa yrityksiä palkkaamaan ketään. Sen sijaan se voisi suhtautua suopeammin kolmannen sektorin panokseen ja tunnustaa, että myös vapaaehtoistyö on osoitus aktiivisuudesta. Se parantaisi varsinkin vanhempien työttömien mahdollisuuksia pärjätä ilman toimeentulotukea, joiden haettu määrä on, ei yllättäen, myös nousussa.

Vapaaehtoistyötä on helppo valvoa. Rekisteröityneet toimijat kirjoittavat todistuksen työn määrästä ja tieto ilmoitetaan kassaan tai Kelaan. Olen aika varma, ettei tästä muodostuisi ongelmaa, vapaaehtoisista kun on yleensä pulaa. Työttömyyskassat ja Kela joutuvat jo nytkin seuraamaan työtunteja, eikä tämä sitä taakkaa lisäisi.

Tähän vapaaehtoiseen aktiivimalliin liittyy sellainenkin inhimillinen bonus, että työttömän itsetunto ei saa kolausta joka kerran, kun hän ei taaskaan tule valituksi.

Marjatta Kupias, Lappeenranta