Lukijalta: Lentokentän tolpalla odottaminen ei kannata taksiyrittäjälle

Lentoliikenteen piristymisen yhteydessä taksien saatavuus Lappeenrannan lentoasemalla on noussut yhdeksi puheenaikeeksi lentoasematoimijoiden ja lentomatkustajien piirissä. Taksien saatavuutta lentoasemalla on kritisoitu huonoksi.

Finnair osasi jo ennen digitalisaatiota selvittää taksien tarpeen lentoasemalla. Nykyisillä toimijoilla ei tähän ole halua. Taksien tulisi odottaa mahdollisia asiakkaita epämääräisen ajan verran ihan vain varmuuden vuoksi.

Laskeutumisajan näkee netistä. Ajoittain ilmoitettavalla matkustajamäärällä emme tee mitään. Emme tiedä edes suunnilleen milloin asiakkaat pääsevät matkatavaroineen jatkamaan matkaa. Ei kai yhtään ammattiryhmää pyydetä ilmaiseksi mihinkään vain varmuudeksi. Taksien asema on huonompi kuin tarvittaessa töihin kutsuttavalla.

Lentoasemalla on päädytty hoitamaan yhteydet keskustaan bussilla. Ei ole kerrottu hoidetaanko kyseiset kyydit pelkillä lipputuotoilla vai maksaako jokin taho liikennöitsijälle jonkinlaisen korvauksen. Aikataulut ovat mielenkiintoiset. Yksi bussi on perillä lentoasemalla 2 tuntia 5 minuuttia ennen lentoa. Bussit lähtevät 50 minuuttia koneen laskeutumisesta.

Bussia voi odottaa useita kymmeniä minuutteja, lentokonetta kolmatta tuntia, mutta taksi pitäisi saada heti. Taksien tulee olla siellä missä kulloinkin on asiakkaita, eikä siellä missä asiakkaita ehkä on epämääräisen ajan kuluttua.

Lentoasemalle saa taksin tilauksesta. Päivystäminen siellä ei kannata taloudellisesti.

Esimerkiksi kyydistä keskustaan muodostuu laskennalliseksi hinnaksi noin 12 euroa. Odottamisen lisäksi tulee huomioida mm. ajoaika, joka on esimerkiksi keskustasta noin 5 minuuttia. Mikäli kyyti kestäisi 10 minuuttia ja sitä olisi odottanut 15 minuuttia, niin kyytiin sitoutuisi 30 minuuttia. Tuntimyynti olisi 24 euroa (sisältäen arvonlisäveron).

Vertailun vuoksi vaikkapa toimittajan keskipalkka on tilastojen mukaan noin 24 euroa. Suomessa on pohjoismaiden edullisimmat taksit, jotka päivystävät ja odottavat ilmaiseksi.

Juho Turkkila, taksiyrittäjä, Lappeenranta