Lukijalta: Monitoimiareena kuuluu Lappeenrannan keskustaan

Lappeenrannan keskustan näivettyminen on jatkunut vuosia. Muutosta parempaan ei ole helppo saada aikaan nykyisellä kaupunkirakenteella. Ehkä suurin syy keskustan aneemiseen tilaan syntyi venäläisen ostovoiman nopeasta kasvusta, jolloin kauppapaikkoja tehtiin keskustan ulkopuolelle kuin sieniä sateella. Arvostelu on aina helppoa jälkikäteen, mutta silloin olisi pitänyt huolehtia pontevammin ydinkeskusta kehittämisestä.

Eläköityneet virkamiehet antavat rankkaa palautetta areenan rakentamisesta keskustaan. He eivät ole esittäneet toimivaa vaihtoehtoa jäähallille. Lappeenrannan keskusta muistuttaa liioitellen Vuoksenniskan keskustaa tyhjiksi jääneine liiketiloineen. Jokaisella on tietenkin oikeus kertoa näkemys aiheesta, jota en halua pois viedä keltään.

Saipa on 70 vuoden ajan pönkittänyt merkittävästi Lappeenranta-kuvaa.

Monitoimiareenan alas ajaminen alkoi välittömästi, kun tuli ilmi, että toinen mahdollinen paikka monitoimihallille olisi keskustassa. Se on kriitikoiden mielestä aivan järjetön ratkaisu.

Lappeenrannalla on edessä monia elintärkeitä investointeja ja niiden taloudelliset mittasuhteet ovat suuret. Olemme eläneet ajatusharhassa, että areenan rakentamista voi aina siirtää ja siirtää.Kun pitää tehdä investointipäätöksiä, alkaa sellainen älämölö, ettei mitään voi tehdä.

Monitoimiareenan sijoituspaikka keskustaan on järkevä, jos ulkopuolisia rahoittajia löytyy riittävästi. Keskusta-areena tuo kaupunkiimme ympärivuotista eloa, toimintaa ja edistää matkailuelinkeinoa.

Kaupunkikuvan pilaantuminen areenan takia on höpöjuttu. On vaikea kuvitella, miten joku muu hanke voisi parantaa keskustan elinvoimaa yhtä paljon. Uusia uljaita monitoimihalleja rakennetaan nykyisin kaupunkien keskustoihin. Tästä on lukuisia esimerkkejä.

Valtuutetuille päätöksen teko on oikeasti vaikeaa. Ohjeistusta tulee sisältä ja ulkoa, läheltä ja kaukaa. Tietoa pitää ehdottomasti hakea mahdollisimman paljon, mutta hanke kannatta pitää lappeenrantalaisten omissa käsissä.

Areenan pääkäyttäjä on SaiPa Oy, siis yhtiö, joka jääkiekon pelaamisen ohella harjoittaa myös ravintolatoimintaa. SaiPa maksaa vuosittain merkittävän määrän kunnallisveroja tähän kylään työllistäessään ison joukon ihmisiä niin itse kuin välillisesti. SaiPa on 70 vuoden ajan pönkittänyt merkittävästi Lappeenranta-kuvaa.

Valitettavasti monet mollaavat uuden areenan rakentamista niin paljon kuin kehtaavat ja media antaa tilaa. Oikeassa olemisella on mielestäni joku raja.

Aika on muuttunut hyvän ystäväni Lalli Partisen peliajoista, kun tekojäärata katettiin 1973, mutta nyt tuo jäähalli on tullut totaalisesti tiensä päähän.

Hämmennystä aiheutti SaiPan junioripuolen näkemys, että Kisapuisto on hyvä paikka areenalle, koska pelilaukkujen säilytys onnistuu siellä helpommin kuin keskustassa. Näkemys ei ole ihan loppuun asti harkittu, eikä myöskään se, että koiranäyttely onnistuu siellä mahdollisesti paremmin kuin keskustassa.

Reijo Paajanen, liikuntaneuvos, Jääkiekkoliiton säätiön hallituksen jäsen

Luetuimmat