Lukijalta: Kirkkoherra Berg on oikeassa ilmastonmuutoksen vakavuudesta

Kirkkoherra Pentti Berg on oikeassa ilmastonmuutoksen vakavuudesta. Muun muassa napajäätiköiden sulaminen uhkaa napa-alueiden eläinten elinympäristöä. Saimaan lumi- ja jääpeitteen oheneminen uhkaa saimaannorpan pesinnän onnistumista, mikä vaarantaa norppakannan jatkuvuuden ja lajin säilymisen. On myös havaittu mehiläisten ja muiden pölyttäjien väheneminen, mikä heikentää marja- ja hedelmäsatoa ja jopa viljasatoa ja myös vaarantaa monien kasvilajien tulevaisuuden. Elinympäristöjen muutokset vaikuttavat eliölajien elinolosuhteisiin ja kantojen vahvuuteen, mikä vaikuttaa koko maapallon eliöstön tasapainoon, sillä elinympäristöjen muutoksia on havaittu kaikkialla maailmassa. Ihminenkään ei selviä maan päällä, jos maapallon eliöstö ja elinympäristöt muuttuvat liiaksi. Sen tähden onkin tarpeen ottaa vakavasti varoitukset ilmastonmuutoksen seurauksista.

Kirkkoherra Berg viittaa arvioihin ilmastonmuutoksen seurauksista. Vaikuttaa väistämättömältä, että nykymenoa seuraa tuho. Kristityille tämä ei kuitenkaan ole mikään uutinen, kuten kirkkoherra toteaa. Raamatussa viitataan tulevaan lopulliseen tuhoon monin kohdin sekä Vanhassa että Uudessa testamentissa. Esimerkiksi apostoli Pietari kirjoittaa: ”Mutta Herran päivä tulee kuin varas. Silloin taivaat katoavat pauhinalla ja alkuaineet kuumuudesta hajoavat, maa palaa ja kaikki, mitä siihen on tehty.” (2. Piet. 3:10) Tuo herran päivä viittaa Jeesuksen paluuseen kuninkaana ja viimeiseen tuomioon Jumalan edessä. Myös piispa Häkkinen muistuttaa, että kristinuskossa on aina puhuttu tavalla tai toisella maailmanlopusta, joka liittyy Kristuksen uuteen tulemiseen. Kirkkoherra Bergin puheessa ei siis ole mitään epätavallista.

Koko kristikunta on odottanut Jeesuksen paluuta kohta kaksituhatta vuotta. Varmaa on, että hänen paluunsa on nyt lähempänä kuin koskaan. Tarkkaa päivää tai vuotta ei tosin Jeesuksen sanojen mukaan tiedä kukaan muu kuin Isä Jumala taivaassa. Siksi onkin tärkeää olla joka hetki valmiina hänen paluuseensa. Adventti on valmistautumista Jeesuksen tuloon — sekä hänen ensimmäisen tulemisensa muisteluun että varsinkin hänen toiseen tulemiseensa. Ensimmäisessä tulemisessaan Jeesus syntyi avuttomaksi ihmislapseksi, toisessa tulemisessaan Jeesus ilmestyy kunnian kuninkaana. Näin ollen adventin aika onkin mitä sopivin hetki kehottaa seurakuntalaisia valmistautumaan vastaanottamaan Herra Jeesus. Tämä vastaanottaminen tarkoittaa sydämen uskoa siihen, että Jeesus ristinkuolemansa myötä vapauttaa seuraajansa viimeisellä tuomiolla rangaistuksesta, joka seuraa jokaisesta rikkomuksesta Jumalaa ja lähimmäisiä vastaan. Tällainen usko saa kristityn rohkeasti ja luottavaisesti odottamaan Jeesuksen paluuta kuninkaana.

Esa M. Tuuri,

Lappeenranta

Luetuimmat

Uusimmat uutiset