Pääkirjoitus: Lennokki-iskulla voi olla laajoja seurauksia

Saudi-Arabian öljyntuotantoa kohtaan tehdyllä lennokki-iskulla voi olla monenlaisia kerrannaisvaikutuksia. Lyhyellä tähtäimellä se voi hidastaa maailmantalouden kehittymistä. Hyökkäyksen takia Saudi-Arabian öljyntuotannosta putosi noin puolet, mikä on suurinta sitten Irakin ja Kuwaitin sotien 1990-luvun alussa. Öljyn hinta lähtikin maanantaina kovaan nousuun. Varastojen purkamisen takia nousu tasaantui, mutta jos kriisi pitkittyy, hinta voi jäädä korkealle tasolle, mikä lisää kustannuksia.

Toisaalta uuden sotilaallisen yhteenoton riski Lähi- ja Keski-idässä kasvaa. Presidentti Donald Trump ilmoitti jo Yhdysvaltojen olevan valmis vastaamaan iskuun. USA pitää Irania syyllisenä, mutta Trumpin mukaan se odottaa vielä Saudi-Arabian näkemystä asiassa. Yhdysvallat on ydinsulkusopimukseen liittyvien ongelmien takia ajautunut pahasti vastakkain Iranin kanssa, ja kiusaus hyökkäämiseen saattaa kohota suureksi. Se pahentaisi öljyn hintaan ja saatavuuteen liittyviä ongelmia entisestään, mikä voi hillitä hyökkäyshaluja.

Jemenin huthi-kapinalliset ovat ilmoittautuneet lennokki-iskun tekijäksi. Tunnustusta ei oikein tahdota uskoa, sillä huthien kykyä tällaiseen iskuun on epäilty. Jos huthit kuitenkin ovat hyökkäyksen takana, se avaa pelottavia näkymiä. Monet muutkin kapinallisryhmät tai terroristit voivat alkaa käyttää tehokkaita ja aika halpoja lennokkeja omassa toiminnassaan. Saudi-Arabian öljyntuotantoa vakavasti vaurioittanut isku on lennokeille melkoinen mainos. Kriisit Lähi-idän öljyntuottajavaltioissa tuskin vähenevät.

Tärkeää on nyt selvittää, mistä lennokit tulivat ja kuka ne ampui.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi