Lukijalta: Hämmentävää talouskeskustelua Eksotesta

Kaupungit ovat lähteneet voimakkaasti vaatimaan Eksoten menojen kasvun leikkaamista kaikin keinoin. Perusteluna on väitetty valtion leikkaavan kuntien valtionosuuksia merkittävästi, jos kustannukset nousevat. Missä on esitetty sellainen ukaasi, että kunnat saavat rangaistuksen, jos ne maksavat perustelluista syistä kohonneet kustannukset? Osa kustannuksista on valtion aiheuttamia, esimerkiksi keskittämisasetus. Leikataanko avustuksia, jos kunnat sen maksavat? Tuskin.

Jos mahdollinen maakuntauudistus toteutuu, niin kieltäytyisikö valtio rahoittamasta näitä kohonneita kustannuksia? Ei tietenkään. Onko maakunnan asukaan etujen mukaista leikata pysyvästi näiden palveluiden rahoitusta? Tiedotusvälineet ovat hyväksyneet täysin kritiikittä esitetyn tulkinnan leikkurista, mutta eikö olisi syytä tarkistaa, jos leikkurin tarkoituksena onkin estää soteen kuulumattomien kulujen ujuttaminen valtion maksettavaksi.

Tarvitseeko tämä maakunta jatkossa maaseutua?

Onko Imatran kaupungin asukkaan etu leikata maaseudun palvelut pois, että valtion ei jatkossa tarvitsisi niitä rahoittaa?

Kokoomuksella näyttää olevan ideologisista syistä tarve esittää julkinen palveluntuottaja mörkönä, joka syö kaikkien rahat. Imatran hädän ymmärtää paremmin, heillähän on valtava tarve todistaa, että heidän uudella ”keisarilla” (yksityinen sote) on todellakin vaatteet ja hienot onkin.

Tarvitseeko tämä maakunta jatkossa maaseutua? Lappeenrannassa näyttää olevan parempi ymmärrys sille, että se tarvitsee koko maakunnan elinvoiman tukemaan omaa kehitystään. Yksin ei silläkään ole enää tulevaisuutta. Imatran kuihtumisen kierrettä ei mikään paikallinen ratkaisu enää pysäytä. Väestörakenteen kehitys pitää siitä huolen.

Sakari Paakkinen, Parikkala