Lukijalta: Napinkulman kaavamuutoksella Imatran keskusta menettää tasapainoisen ilmeensä kertavetäisyllä

Napinkulman kaavamuutoksesta esitetty valokuvasovite (ES 9.1.) herätti ikävän mielleyhtymän identiteettinsä menettäneeseen Lappeenrannan keskustaan. Naapuriako nyt lähdetään imitoimaan? Määrittävätkö Imatrallakin ahnehtimista ja oman identiteetin kieltämistä viestivät hankkeet kaupunkikuvan?

Nykyisten rakennusten maltillinen korkeus on luontevasti korostanut katukerroksen myymälä- ja liiketiloja, ja siten liikekeskustaolemus on rakentunut ilman röyhistelyä. Esitetyssä uudessa rakennusmassassa lähiökerrostalo musertaa alleen liikkeet, ja lasilaatikko kulmassa viimeistelee raskaan linnoitusolemuksen. Korkea ja massiivinen rakennus korkealla kohdalla korostuu kaupunkirakenteessa. Kertavetäisyllä keskusta menettää tasapainoisen ilmeensä eikä virhe ole korjattavissa.

Kertavetäisyllä keskusta menettää tasapainoisen ilmeensä eikä virhe ole korjattavissa.

Kirjoituksen toteamus ”tyytyväiset ihmiset eivät lähetä palautetta” yksinkertaistaa trumpilaisesti: jos kaavasta jätetään parikymmentä huomautusta, voidaanko sanoa, että kaikki muut sitä tukevat? Ehkä kuitenkin on niin, että pääosa väestä ei ole kiinnittänyt huomiota tai saanut edes tietoa, ei rohkene tai ehdi ottaa julkisesti kantaa tai ei koe voivansa kuitenkaan vaikuttaa asiaan. Vaikea uskoa, että tämänkaltaista kaupunkirakenteen muuttamista varsinaisesti haluavat muut kuin siitä suoraan hyötyvät. Muiden osana on sopeutua miljöön degeneroitumiseen.

Kymmenen vuotta sitten päätin, että suuntaan ostos- ja asiointikäyntini Joutsenosta Imatralle. Lappeenrannan keskustassa en ole käynyt sen jälkeen kertaakaan. ES:n avulla seuraamani ajautumiskehitys, nyt viimeksi Marian kirkon ympäristössä on varmistanut, ettei tarvitse käydä jatkossakaan. Imatrankosken keskustan olemusta ja mittakaavaa pidän sen sijaan edelleen pääosin luontevana ja miellyttävänä. Liikekeskustan nykyiset piirteet voi kääntää voitoksi, eheyttämällä ja vahvistamalla jo olemassa olevaa identiteettiä. Se vaatii postimerkkikaavoitusta laajempaa harkintaa, jota ilmeisesti ehdotuksesta huomauttajatkin ovat tuoneet esiin.

Tuula Pöyhiä, Joutseno

Juttua muokattu 14.1.klo 20.15, korjattu Napinkulman kirjoitusasu