Lukijalta: Sanomalehden on syytä harventaa ilmestymistään

Kaakon Viestinnässä ollaan pettyneitä. Ehdotan, että sanomalehti julkaistaan painettuna vain pari kolme kertaa viikossa. Kaiken sorttinen media tarjoaa uutisia, ne tietävät jo kahdeksan tuntia ennen lehden ilmestymistä.


Maanantain lehti on usein ohut kun Pelastusarmeijan Sotahuuto. Talouden ja muiden mullistusten tilassa painettu sana voisi olla parempaa harvemmin ilmestyneenä.

Ymmärrän, että ehdotukseni ei saa kannatusta, sillä kyse on myös lehden tekijöiden palkoista ja kukapa nyt omistaan luopuisi. Usein kuitenkaan ei lehteen tahdo joka päivälle riittää, ei ainakaan omin voimin, joten kannattaako julkaista, jos tarjolla ei ole kun kauppojen mainokset, seuratoimintailmoitukset sekä tieto siitä, mitä Kuutinkulmassa tapahtuu.

Lehtien levikkitarkastuksia tutkiva Media Audit Finlandin mukaan vain muutama sanomalehti viime vuonna sai lisää tilaajia printille. Nekin lehdet, jotka niukasti plussalle pääsivät, olivat harvakseltaan viikossa ilmestyviä.

Toki myös harvemmin ilmestyvien sanomalehtien levikit ovat pudonneet. Jopa niinkin tunnettu lehti kuin Keskisuomalainen on kadottanut lähes 20 000 tilaajaa sitten vuoden 2011.

Kaakon Viestintä hakee parin miljoonan säästöjä. Rahasta on kaikki kiinni, maksavat lukijat ovat kaikkoamaan päin. Tämä on sääli, mutta jotain tarttis tehdä eikä sääli auta.
Vaikka lehdet menettävät lukijoita, on yksi poikkeus ja se on Maaseudun Tulevaisuus. Mutta onko sekään tulevaisuutta, jos ennen aamulypsyä kahvin kera luetaan lehti, joka on kuulunut rituaaliin ammoisista ajoista. Nuorempi väki elää jo toisessa maailmassa. Kauppalehti toki pitää pintansa, se onkin talouspäivälehti.

Yhteistyössä tehty toimitettu aines on kyllä parempi esitys kuin puolivillaiset tokaisut ja kommentit, jollaisia kaikensorttiset somet facebookeineen ovat pullollaan. Lehdet sinnittelevät muutosten kourissa, mutta harvemmin ilmestyessään niille voi saada lisää tilaajia.

Digiversioiden tilaajamäärät ovat kasvussa. Se näkyy erityisesti mobiilikäytössä. Ja vaikka hiljan katsomani tilasto ei ole ihan tuore, ei tilanne liene muuttunut.

Markus Malmi, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat