Lukijalta: Painolla on todella merkitystä

Parahin Matti Pesu, olen pahoillani, etten kyennyt tekemään itseäni ymmärretyksi. Perusviestini oli, että maan vetovoiman kiihtyvyys on putoavan kappaleen massasta riippumaton suure.

Puhut kitkasta. Niin minäkin yritin sanoessani, että suuri merkitys on myös lumen ja suksen välisellä kitkalla, jota pyritään vähentämään voiteilla.

Tiedät varmasti suksien voitelusta ja voiteista ylivoimaisesti enemmän kuin minä. Yleinen tieto on, että nesteillä on liukupintojen kitkaa vähentävä vaikutus, ja voitehista vanhin on vesi. Talviolosuhteissa vesi on kuitenkin ongelmallinen voide, koska sen olomuoto muuttuu yleensä kiinteäksi.

Eräissä jääurheilulajeissa, esimerkiksi kelkkailussa, vesi toimii merkittävänä voiteluaineena ja suuresta massasta on kiistatta hyötyä. Selitykseni on seuraava. Vaikka suuremman massan aiheuttama voima, joka kohdistuu kelkan jalaksen kautta jään pintaan, on suurempi ja lisää kitkaa, niin juuri kitkan ja suuremman paineen tuottaman lämpöenergian vaikutuksesta jää sulaa jalaksen alla. Näin ollen kelkka liukuu kokoon puristumattoman nestepinnan päällä, jolloin kitka tosiasiassa onkin pienempi. Ilmeisesti tutkija on pyrkinyt selvittämään tämän ilmiön vaikutusta myös hiihdossa.

Vaihtelevien olosuhteiden vuoksi hiihto on kitkan vähentämisen kannalta kelkkailua huomattavasti vaikeampi laji. Joissakin olosuhteissa voi käydä jopa niin, että samoin voidellut ja muutenkin saman veroiset sukset jäätyvät suuremman massan, tai kuten sinä sanot painon, vaikutuksesta, mutta kevyemmän hiihtäjän sukset liukuvat kohtuullisen sujuvasti. Siis hiihtäjän painolla on todella vaikutusta suksien luistoon.

Tunnustan tietämättömyyteni suksien voitelusta, mutta olen ymmärtänyt, että testauksen kautta saatu kokemusperäinen tieto on sekä voitelijalle että hiihtäjälle kullan arvoista.

Asko Munukka, Imatra

Luetuimmat

Uusimmat uutiset