Lukijalta: Työtön usein unohdetaan lippujen hinnanalennuksissa

Jotta työtön ottaisi osa-aikatyötä vastaan, on nykyinen byrokratia purettava. Ensin pitää odottaa työnantajalta työsopimusta ja palkkalaskelmaa. Palkkalaskelmahan tulee juuri ennen palkanmaksupäivää. Ne pitää lähettää päivärahan maksajalle. Sitten taas pitää odottaa, että maksaja käsittelee ne, ennen kuin soviteltu päiväraha voidaan maksaa. Voi olla, että päivärahan ja palkan maksupäivällä on viikkojenkin ero.

Tämän vuoden alusta Kela saa palkkatiedot suoraan tulorekisteristä, mutta ansiosidonnaisella oleva joutuu vielä tiedot lähettämään liittoon. Sähköisesti se käy kätevästi, mutta onko kaikilla siihen mahdollisuutta? Postikin kulkee hitaasti.

Työttömiä ei ole huomioitu alennuksissa.

Kätevintä olisi, että tiedot käsiteltäisiin vasta seuraavaan päivärahaan, taannehtivasti. Työtönhän saa tienata 300 euroa nettona kuukaudessa, niin ettei se vaikuta päivärahan suuruuteen. Mutta siltikin kaikki lippuset ja lappuset on lähetettävä.

Entäpä mitä alennuksia työtön saa? Jossain pääsee kesäteatteriin halvemmalla, jossain uimahalliin. Miten julkinen liikenne? VR uudisti lippujen hintoja vuoden 2016 helmikuussa. Silloin tuli säästölippu ja peruslippu myyntiin. Säästölipunhan voi ostaa kuka vaan, se on huomattavasti halvempi. Mutta jos aikataulut eivät osu kohdilleen, on vain peruslippu. Siitä saavat alennusta opiskelijat 30 prosenttia, eläkeläiset sekä yli 65-vuotiaat 20 prosenttia. Työttömiä ei ole huomioitu. Matkahuollon sivuilta ei löytynyt alennusprosenttia, mutta sieltä voi tilata eläkeläiskortin, joka maksaa kuusi euroa. Sitä korttia vilauttamalla saa alennuksen busseissa. Jopa lehdistön edustajille näkyy olevan alennus, jos pressikortissa on matkahuollon merkki!

Julkista liikennettä kuitenkin ajetaan alas täällä maaseudulla, jossa väestö ikääntyy ja työttömyys kasvaa. VR päättää, että joillain asemilla ei enää juna pysähdy, kun sieltä ei tule tarpeeksi matkustajia kyytiin. Näin pääsee 2–3 minuuttia. aikaisemmin pääteasemalle. Palvelut karkaavat kuitenkin isompiin kuntakeskuksiin eikä kaikilla ole mahdollisuutta siihen omaan kulkuneuvoon. Bussit kulkevat aamulla toiseen suuntaan ja myöhään iltapäivästä takaisin.

Olisiko jo aika ottaa huomioon koko Suomen kansa – työttömätkin?

Päivi Sivenius, eduskuntavaaliehdokas (ps.), Rautjärvi