Lukijalta: Tunnen kiitollisuutta itsenäiselle Suomelle

Vaikka yhteiskuntamme eriarvoistuu kiihtyvällä tahdilla ja huono-osaisilla menee yhä heikommin, pidän Suomea edelleen hyvinvointivaltiona. Kun yrityksiä myydään ulkomaille ja EU päättää paljosta, pistää se miettimään itsenäisyyttä käsitteenä.

Olen elämäni kriiseissä joutunut turvautumaan poliisiin, asianajajaan ja tuomariin, joihin olen voinut luottaa epäilyksittä. Nähdessäni ja kuullessani puolustusvoimien läsnäolon, koen olosuhteet turvatuksi. Ruokapöydässä saan nauttia puhtaita antimia kotimaan järvistä,metsistä ja pelloilta.

Ilman lääkärien periksiantamattomuutta, lukuisia tutkimuksia, harvinaisen sairauden löytymistä ja sitä seurannutta leikkausta, olisin joutunut saattamaan teini-ikäisen lapseni hautaan. Oma sairauteni on invalidisoiva ja ilman kalliita tutkimuksia, leikkauksia ja kymmeniä tuhansia maksavaa lääkitystä päätyisin lopulta pyörätuoliin. On etuoikeutettua tulla hoidetuksi sairaalan poliklinikka- ja vuorokausimaksuilla!

Yhteiskunnan viimesijaisen etuuden eli toimeentulotuen ansiosta ei Suomessa kuole nälkään, edellyttäen tosin autottomuutta, päihteettömyyttä, velattomuutta, minimivuokralla asumista ja vaatimatonta elämäntyyliä. Vähävaraisuus laittaisi monelle elämänarvot uusiksi!
Kun on kuvainnollisesti raivannut miinakenttää, uhmannut kranaattitulta ja taistellut verissäpäin sodassa, tietää itsenäisyyden merkityksen toisenlaisesta näkökulmasta.

Katsellessani ikkunasta järvelle ja sytyttäessäni satavuotiaalle Suomelle kynttilän, tunnen syvää kiitollisuutta. Itsenäisyys tarkoittaa minulle vapautta ja vapaus merkitsee sitä, että Suomen kansalaisina olemme lähtökohtaisesti samalla viivalla. Arvokasta itsenäisyyspäivää!

Merja Piironen, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat