Lukijalta: Euro on tuottanut paljon ongelmia

Olin 25-vuotias, kun euro otettiin Suomessa yleisesti käyttöön. Tämä uusi raha aiheutti silloin vaikeuksia ja vielä vuosia liittymisen jälkeen summat kääntyivät päässäni markoiksi. Vaihtovälineenä se mielestäni toimi aivan yhtä hyvin kuin markka, viisaammat puhuivat valuutan vakaudesta, kuinka pieni maa hyötyy vakaista valuuttamarkkinoista, itse en niistä silloin ymmärtänyt.

Nyt 41-vuotiaana olen pahoillani siitä, miten paljon ongelmia euro on aiheuttanut. Muistan sen uutisen kuin eilisen, kun Sauli Niinistö totesi 2002, että nyt täytyy päättää elämmekö velaksi vai maksammeko velkaa pois. Poliittiset tahot ovat elinkeinoelämän talutusnuorassa. Ei kai se kenellekään ole yllätys että poliitikot, virkamiehet ja elinkeinoelämän muodostavat sidosryhmiä. Puhuttiin aina korkean moraalin miehistä, lopulta raha puhui ja moraali unohtui.

Joka päivä tuosta pullosta tulee ulos uusi köyhä tuloluokka.

Suomi käytännössä elää velasta, joka kierrätetään ostovoimana ulos ja lopulta yhtiöiden kassaan, jäljelle jäi velka ja tavara köyhän kädessä. Koko ajan olemme menossa siihen suuntaan, että kokonaisveroaste nousee, poliitikot antavat tuloverossa prosentin ja ottavat sidosryhmineen enemmän hyödykkeistä tai palveluista. Heillä, jotka ottavat, on lakimiehet ja keksijät, joiden mielikuvituksella ei ole rajaa, kun kansan omaisuutta pitää saada käännettyä omalle tilille.

Itse vertailen monia ilmiöitä termodynamiikkaan, tämä euro näyttää menevän sammutettavan kattilan kaavaan. EU on ajanut rahapolitiikan energian pulloon koska se, mistä kaikki alkoi on menetetty. Nyt päästellään vähän kerrassaan energiaa ulos, niin kuin termodynamiikassa niin myös rahamarkkinoilla liike loppuu aikanaan seinään. Ei ole energiaa, kaikki on kylmää ja köyhää. Joka päivä tuosta pullosta tulee ulos uusi köyhä tuloluokka. Suomen kansa on petetty, meitä on johdettu harhaan harvain edun nimissä. Rakennetaan Suomi uudelleen kestävälle pohjalle.

Timo Leskinen, kansalaispuolue, Lappeenranta

Luetuimmat