Lukijalta: Areena-hankkeeseen pitäisi lähteä yrittäjä edellä

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva on kirjoittanut kaupunkimme asukaslehteen mielenkiintoisella tavalla. Hän tähyilee horisonttiin, vaan pitäisiköhän katsoa ihan lähelle.

Aiheellisesti hän on huolissaan keskikaupungin elinvoimaisuudesta ja on aivan oikein kiittää kaupunkisuunnittelua Marian aukion ja sen ympärillä olevien tyhjien liiketilojen syntymisestä.

Kaupunginjohtajan mielestä keskelle kaupunkia sijoittuva monitoimiareena olisi todellinen piristysruiske. Onkohan tässä hankkeessa lähdetty liikkeelle aivan väärin, kun on mietitty rakennusta, kun pitäisi lähteä yrittäjä edellä. Vain joku uusi "Hjallis "voisi sen ehkä toteuttaa. Vaan jospa hän ottaakin harpin käteensä ja laskee,kuinka monta asukasta liikkuu 50 kilometrin säteellä. Vastaava väkimäärä Hartwall-areenan ympärillä on noin 1,1 miljoonaa.

Mahdollisesti vuokrattaviin tiloihin ei tulla löytämään asiakkaita, koska nykyinen Galleria kauppakeskuskin tyhjenee. Onko tarkoitus lopettaa kaupungintalon juhlasalin käyttö? Entäs liikenteen järjestäminen ja kokonaisuuden hankintakustannus?

Nyt pääsemmekin kysymykseen maksajasta. Samanaikaisesti on luettavissa (ES 5.1.): Uusi Sammontalo 41,5 miljoonaa, Joutsenon koulu 18,8 miljoonaa ja Lauritsalan koulu 19,1 miljoonaa euroa. Jokaista kansalaista kohti, imeväiset mukaanluettuna, taitaa olla velkaakin yli 200 miljoonaa.

Jokainen sähköliittymän omistajakin ihmettelee tuota seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi maksettavaa sähkönsiirtomaksua, joten piiloverotustakaan ei voida lisätä. Missä kunnossa mahtaakaan olla kaukolämpöverkostomme? Kenen tehtäviin kuuluisi huolehtia siitä, ettei ostokykyisten venäläisten Suomeen tuloa jarrutettaisi tullin ja rajavartioston henkilöstön vähäisyyden vuoksi.

Kunnallisveron nostoon tuskin on mahdollisuuksia ja lainanotonkin mahdollisuudet ovat vähäiset, kas kun tuo kriisikuntauhka on jo nurkan takana.

Kaupunkimme väki ikääntyy, veronmaksukyky heikkenee ja hoitokustannukset lisääntyvät varmasti.

Tauno Tukiainen, Lappeenranta