Lukijalta: Notre-Damella käänteinen analogia Kaunis Veera -patsaaseen

Helsingin Sanomat pyysi lukijoitaan lähettämään Notre Dameen liittyviä muistoja ja kuvia toimitukseen. Tarkoitus oli saada henkilökohtaisia kokemuksia palaneesta historiallisesti arvokkaasta katedraalista.

Mutta monella paikalla käymättömälläkin on muistoja Norte Damen katedraalista, nimittäin sen kellonsoittajasta kyttyräselkäisestä Victor Hugon luomasta henkilöhahmosta Quasimodosta. Tämä oli hylätty ulkonäkönsä vuoksi, mutta arkkidiakoni Claude Frollo otti Quasimodon Notre-Damen kellonsoittajaksi, missä toimessa hän kuuroutui. Aiheesta on paljon kirjallisuutta ja elokuvia.

Vaikka kukaan ei uskoisi, on Prinsessa Armada -laivalla ja katedraalilla käänteinen, rumakaunis, analogia meidän lappeenrantalaisten paljon kuuluisuutta saaneen Kaunis Veera - patsaaseen ja sen historiaan. Rumaksi mainittu kellonsoittaja rakastuu tiettyjen juonikäänteiden jälkeen romanityttö Esmeraldaan, mutta saa pakkien jälkeen tytön luokseen kirkontorniin turvaan – kun romanityttöä syytetään noituudesta.

Käänteisesti taas Kaunis Veera nousi laivaan balladissa Saimaan kanavalla, missä hän vei jätkiltä järjen. Tulipalo tärveli kellonsoittajan työpaikan, toivottavasti Prinsessa Armada ei tuhoudu palamalla.

Markus Malmi, Lappeenranta

Uusimmat uutiset