Lukijalta: Aikaan ennen virusta ja aikaan viruksen jälkeen

Italia on osoitus siitä, mitä koronavirus pahimmillaan saa aikaan. Tämä pitää käsittää myös niin, että virus ei koske ainoastaan italialaisia vaan myös niitä, jotka matkustivat Pohjois-Italiaan senkin jälkeen, kun Koronan levinneisyydestä oli jokseenkin paljon tietoa.

Suomen hallitus teki mielestäni oikeita päätöksiä niistä toimista, joita koronavirus vaatii. Nuoret naiset osoittivat "miehisiä otteita" tehdessään päätöksiä oikeaan ajankohtaan. Todennäköisesti kysymys on aivan uudesta virustyypistä, jonka estämiselle ei ole muuta keinoa kuin ihmisten välisen kanssakäymisen minimointi.

Onnistummeko tässä, on kiinni meistä jokaisesta, mutta se vaatii meitä arvioimaan omaa käyttäytymistämme aivan uudella tasolla. Se huolettomuus, jota elimme ennen Koronaa, pitää unohtaa, ja oman edun tavoittelun tilalle pitää tulla yhteinen etu. Pääsemmekö tähän elämänkäytäntöön vai emme, ilman pakkoja, tuntuu vähemmän uskottavalta, sillä emme ole tottuneet vapaaehtoiseen pakkoon.

Koronavirus aiheuttaa myös koko maailmantalouden uudelleen arviointia. Tämä tarkoittaa myös tavallisille kansalaisille uudenlaisia elämisen malleja asettamalla kyseenalasiksi oppimamme hulvattoman rahankäytön ja maailmalla matkailun.

Lähes kaikessa joudumme kysymään itseltämme ja perheeltämme, onko ennen Koronaa opitut tavat välttämättömyyksiä, vai voimmeko niistä luopua niin, että ymmärrämme elämämme onnen ja ilon löytyvän jostain muusta. Uusi aika pakottaa meidän löytämään uudelleen yhteisöllisyyden, sen yhteisöllisyyden, jossa ymmärrämme lähimmäisenrakkauden oikealla tavalla ja jossa voimme toteuttaa tasa-arvoisuutta.

Matti Räsänen

Lappeenranta

Luetuimmat