Lukijalta: Transparency mittaa suoraa korruptiota — Suomea vaivaa rakenteellinen korruptio

Etelä-Saimaassa julkaistiin 1.8. mielipidesivulla Unkarin suuntaan kallellaan oleva mielipiteeni Suomen kannattaa katsoa peiliin ja se herätti keskusteluryöpyn sekä netissä että toriparlamenteissa. Yhteenvetoni keskustelusta on, ettei oikeastaan kukaan puuttunut pääasiaan eli oikeusvaltioperiaatteeseen. Ei ihme, sillä jostain syystä siitä ei saa irti kannanottoja oikeusasian tuntijoiltakaan. Onko Suomessa voimassa Eurooppaoikeus vai ei ?

Toiseksi pääasiaksi nousi Suomen sijoitus korruptiovertailuissa. Käsitys Suomesta liki korruptiovapaana maana on samaa luokkaa, kuin että kansainvälisen toimijan hoitolaitoksessa märissä vaipoissa makaavalta vanhukselta kysytään, että onhan lottovoitto syntyä Suomeen, onhan....

Transparency mittaa suoraa korruptiota eli missä ruskeita kirjekuoria siirrellään. Suomea vaivaa erittäin hyvin kehittynyt rakenteellinen korruptio esimerkiksi hyvä veli -verkostojen kautta. Suomen oikeusjärjestelmä on selkeä; poliisi tutkii, syyttäjä syyttää ja tuomari tuomitsee. Jos poliisi ei tutki, syyttäjä ei voi syyttää eikä tuomari tuomita.

Minulla on asianosaisena menossa oma oikeustapaus nyt kuudetta vuotta ja tapaus siirretään EU:n syyttäjänviraston tutkintaan viraston aloittaessa toimintansa 2020. Siellä korruptioepäilyjä tutkivat Suomen osalta muut kuin suomalaiset.

Suosittelen kansalaisia lukemaan uuden kirjan Salla Nazarenko: Korruptio Suomessa. Tässä voi käydä niin, että viimeksi ja parhaiten nauravat unkarilaiset.

Osmo Sintonen, korruption metsästäjä, Espoo

Uusimmat uutiset

Kommentoidut