Lukijalta: Voisivatko sekä autoilijat että pyöräilijät voittaa?

Autoilijat ovat liian kohteliaita herätti kysymyksen, ketä kohtaan ja missä. Kirjoittaja oli huomannut, että ”autoilijoiden jopa liiallinen kohteliaisuus on saanut monet pyöräilijät unohtamaan suojatien kohdalla ajoradan perussäännöt”.

Mieleeni nousee taas kysymys: Mitä jos autoilijat lähestyisivät suojatietä aina ajatuksella, että "Jalankulkija on pyhä. Hän on ihminen.” Näihin sanoihin Suomen Kuvalehden päätoimittaja 63 vuotta sitten kouluvuosieni aikaan päätti kirjoituksensa.

Tuo ajatus olisi hyvä ottaa lähtökohdaksi aina, kun autoja ajaessamme kohtaamme liikenteessä jalankulkijoita, pyöräilijöitä tai muita, joilla ei ole suojanaan teräksistä auton koria eikä lain määräämiä turvavöitä ja turvatyynyjä. Osa pyöräilijöistä on liikennesääntöjä vielä opettelevia lapsia, osa murrosiän kuohuissa eläviä, jotkut sairauden tai vanhuuden heikentämiä. Hyvä liikennekäyttäytyminen voisi lähteä siitä, että vahvemmat varjelisivat heikompia.

Seuraava askel olisi se, että pysähtyisimme pohtimaan, mitä säännöt kehottavat autoilijan tekemään, kun hän näkee suojatielle tulevan pyörää taluttavan kulkijan. Eikö pyörää taluttava ole jalankulkija, jota autoilijan tulee väistää? Sääntöjä noudattava pyöräilijä muuttuu käytännössä jalankulkijaksi, kun hän astuu pyöränsä viereen sen taluttajaksi! Nyt onkin autoilija väistämisvelvollinen.

Mitä jos lähtisimmekin siitä, että autoilija hidastaa ajonopeuttaan hyvissä ajoin ennen suojatietä ja antaa pyöräilijälle mahdollisuuden ajaa varovaisesti suojatietä pitkin. Tällainen käytös johtaisi molemmat voittaa -tulokseen! Autoilijan ei tarvitsisi ”pakottaa” pyöräilijää jalankulkijaksi, jota autoilijan olisi pysähdyttävä väistämään. Tällöin molempien matkanteko hidastuisi enemmän kuin, jos molemmat hiukan hidastaisivat ja ottaisivat toisensa huomioon turvallisuutta vaarantamatta.

Nykyoloissa, joissa kovin suurella osalla tiellä liikkujista näyttää tuoreitten tutkimusten mukaan olevan varsin epätarkkoja ja vääriäkin käsityksiä omista velvollisuuksista ja oikeuksista, olisi hyvä lähteä Autoliiton lehden elokuisessa pääkirjoituksessa esitetystä kehotuksesta: ”Mitä jos ottaisimme käyttöön vielä yhden säännön? Jos et ole varma, kumman kuuluu väistää, väistä sinä.”

Arto Verho

Lappeenranta

Kommentoidut