Lukijalta: Suomalaisen taiteen liputuspäivä ei näkynyt Lappeenrannassa

Tove Janssonin syntymäpäivänä 9.8. oli sisäministeriö suosittanut liputusta suomalaisen taiteen kunniaksi. Ainuttakaan lippua en nähnyt salossa Lappeenrannassa, paitsi valtion virastotalon edessä.

Eikö Lappeenranta halua olla edelläkävijä? Vai haluaako se profiloitua jääkiekon ja jääpallon sekä Sorjosen kaupungiksi?

Kuitenkin esimerkiksi koko sunnuntai 9.8. oli täynnä taidetta. Aamulla gospelkirkko, päivällä Lappeenranta Big Band Pusupuistossa, iltapäivällä osallistava yhteislaulutilaisuus ja illalla tanssikonsertti Kesäteatterissa. Kaupunkilaisille tarjotaan monia mahdollisuuksia taiteesta nauttimiseen ja sen tuottamiseen. Siitä tulee vakuuttuneeksi, kun selaa esimerkiksi ”Meidän Lappeenranta”-lehteä.

Täällä on myös taiteen muistomerkkejä. On mm. kunnostusta odottava kulttuurikoti Skinnarilan Hovi, aikanaan monien taiteilijoiden kohtaamispaikka ja säveltäjä Toivo Kuulan inspiraation antaja.

Lappeenranta on saanut arvokkaan taiteen mesenaattien Juho ja Maria Lallukan hautamuistomerkin vanhalle hautausmaalle. Rohkenen ehdottaa, että suomalaisen taiteen päivänä muistomerkille viedään kukkia. Patsaalle tulisi olla helpompi kävellä hautausmaan pääportin kautta ja patsasta voisi huoltaa useammin. Kenellä on siinä vastuu?

Toivottavasti ensi vuonna on mahdollista liputtaa suomalaiselle taiteelle, ja Lappeenrannassa liput nostetaan hulmuamaan koko Suomen ja sen monimuotoisen taiteen kunniaksi, jota tehdään täällä iloisessa karjalaisessa kaupungissa.

Leena Eerola

Helsinki, Lappeenranta