Lukijalta: Lappeenranta ei ole vain heteroiden cis-ihmisten

Riitta Munnukka kysyi kirjoituksessaan (ES 10.5.) miksi Pride-väki haluaa julkisuutta ja huomiota ylen määrin.

"Pride-väkeä" itsessään ei julkisuus ja huomio kiinnosta. Meitä kiinnostaa huomio ja julkisuus sateenkaari-ihmisiin kohdistuviin ihmisoikeusloukkauksiin. Tiesitkö, että Suomessa on voimassa translaki, joka vaatii pakkosterilointia? Saadakseen sukupuoltaan vastaavat henkilöpaperit on ihmisen oltava lisääntymiskyvytön. Vuonna 2019 Suomessa on voimassa tällainen laki.

Tai tiedätkö, miltä tuntuu kun ei voi käyttää sukupuolitettuja vessoja ja ei käy koko koulupäivänä vessassa eikä sen takia juo mitään koko päivän aikana? Tiedätkö, että Suomessa on ihmisiä, jotka eivät uskalla kävellä kadulla rakkaansa kanssa, koska he pelkäävät muiden reaktioita, jopa väkivaltaa? Tai miltä tuntuu olla näkymätön, kun puhutaan ainoastaan tytöistä ja pojista, ja itse on esimerkiksi muunsukupuolinen?

Jokainen saa olla kenen kanssa haluaa, ongelmana on edelleen asenneilmapiiri, vaikka asiassa on onneksi menty eteenpäin. Vaikka asia ei henkilökohtaisesti sinua koskettaisikaan, ei tarkoita että ongelmia ei olisi olemassa. Kaupunkimme ei ole vain heteroiden cis-ihmisten.

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan ketään alle 18-vuotiasta ei saa syrjiä. Tämä koskee myös translapsia ja sateenkaariperheiden lapsia. Täten Pride-tapahtumat sopivat erinomaisesti Unicefin Lapsiystävälliseen kaupunkiin, joka haluaa pitää huolta kaikista lapsista. Pride-viikko osoittaa myös lapsille sen, että lapsi saa olla juuri sellainen kuin on, ilman pelkoa syrjinnästä. Lapsen oikeuksien päivän liputusta kannatan 100-prosentisesti.

Christina Nenonen, Lappeenranta Pride ry:n puheenjohtaja

Luetuimmat