Lukijalta: Lentämisen vähentäminen on osa ilmastokansalaisuutta

Maailma, johon olemme saattelemassa lapsiamme, on totaalisen erilainen kuin maailma jossa nyt elämme. Hallitusten välisen ilmastopaneelin (IPCC) viimeisin massiivinen tutkimusaineisto osoittaa, että täydellinen suunnanmuutos on elinehtomme ihmiskuntana.

Lappeenrantalaisittain tähän on otettu kantaa viime päivinä kahdella merkittävällä tavalla. Linda Brandt-Ahteen mielipidekirjoitus (ES 11.10.) osui ratkaisun yhteen oleelliseen ytimeen: jokaisen tulee pienentää hiilijalanjälkeään.

Toinen osuva kannanotto oli samalla sivulla päätoimittaja Eeva Sederholmin muistutus pääkirjoituksessaan ilmastomuutoksen vaikutuksista lentomatkailuun. Minultakin on kysytty: voisimmeko houkutella lisää lentoturisteja uudella Luonto- ja tiedekeskuksella? Vastaukseni myötäilee päätoimittajan kysymystä: se ei ole vastuullista toimintaa ilman tehokasta päästökompensaatiota.

Tosin sekin on nykyarvioiden valossa riittämätöntä kosmetiikkaa. Olemmeko minä, Brandt-Ahde ja Sederholm hölmöjä näissä ajatuksissamme? Emme. Hölmöjä sen sijaan ovat yritykset mitätöidä Suomen tarpeet päästövähennyksiin vertailemalla yksioikoisesti päästöjämme vaikkapa väkirikkaiden kehitysmaiden päästöihin.

Populistisissa, opportunistisissa poliittisissa piireissä on esitetty, että Suomen olisi tyhmää vähentää päästöjään, kun väkirikkaat maat niitä kuitenkin lisäävät. Tämä on vastuun pakoilua.

Pelkkä öljynkulutuksen tilastointi osoittaa, että globaalisti eniten elintavoillaan ilmastoa lämmittävät USA:n kansalaiset. Heidän elintapansa kuluttavat henkeä kohden noin 3 500 litraa öljyä vuodessa, vain noin 314 miljoonan asukkaan väestömäärällä. Kakkosena tulee EU, jossa väkeä on noin 509 miljoonaa. EU käyttää päivässä kaksi miljardia litraa öljyä, tarkoittaen noin 1 462 miljoonaa litraa per kansalainen vuodessa. Intia massiivisella 1,3 miljardin väestöllään kuluttaa öljyä vain 32 litraa henkilöä kohden vuodessa.

Sen paremmin amerikkalaisella kuin suomalaisellakaan ei siis pitäisi olla oikeutta kaataa ilmastovastuuta intialaisten niskaan. Siksi Linda Brandt-Ahde osui mielestäni niin oivasti asian ytimeen. Meillä rikkaiden maiden kerskakuluttajilla on erityinen vastuu mahdollistaa maapallon elinkelpoisuus tuleville sukupolville. Siihen vastuuseen kuuluu myös lentomatkustamisen vähentäminen. Saimaan matkailutavoitteissa ilmastovastuullisuus edellyttäisi päästökompensaatioiden tehokasta kehittämistä.

Kari-Matti Vuori, toimitusjohtaja, Saimaarium Oy, Lappeenranta

Intia massiivisella 1,3 miljardin väestöllään kuluttaa öljyä vain 32 litraa henkilöä kohden vuodessa.

Uusimmat uutiset