Lukijalta: Kouluttamattomat maahanmuuttajat hoitamaan vanhuksia

Suomessa on paljon maahanmuuttajia ilman työtä ja kielitaitoa, mutta myös paljon ikäihmisiä, jotka tarvitsevat kotiapua. Heillä on eläkettä liikaa, jotta pääsisivät kunnallisen kotiavun piiriin ja toisaalta liian vähän palkatakseen vapailta markkinoilta apua. Nämä kaksi ryhmää pitäisi saada kohtaamaan.

Vantaan Akateemiset naiset r.y. on yhdessä Vantaan kaupungin kanssa kehitellyt seuraavan idean: Yhdistys palkkaa osa-aikaisen koordinaattorin, joka etsii työhalukkaat maahanmuuttajat ja apua tarvitsevat vanhukset.

Maahanmuuttajille järjestetään noin 20 tunnin pituinen perehdytyskurssi suomalaiseen kulttuuriin, tapoihin ja hygieniaan. Tämän jälkeen he voivat tarpeen mukaan tehdä kotitöitä suomalaisissa kodeissa, avustaa ostosten teossa ja olla vaikkapa ulkoiluseurana.

Työnantaja maksaa heille palkkaa 11 euroa tunti, avoimesti palkka.fi-ohjelman kautta  Työnantajan velvollisuus on myös puhua työntekijän kanssa ja näin rohkaista tätä suomenkieliseen keskusteluun.

Palkkasumma ei aluksi saa ylittää 300 euroa kuukaudessa, mikä on sosiaalitukien säilymisen edellytys. Jos joku työntekijä osoittautuu niin suosituksi, että hänelle kertyy enemmän töitä, koordinaattori selvittää asiaa Kelan kanssa.

Ihmiset saattavat suhtautua tähän pilottihankkeeseen ristiriitaisesti. Jotkut vertaavat sitä entisaikojen rouvien ja piikojen suhteeseen. Historiaa ei kannata vetää tähän mukaan, sillä toiminta sopii tähän päivään ja kumpikin osapuoli aidosti tarvitsee toistaan. Palkka ei ole suurensuuri, mutta ammatti- ja kielitaidottomat ihmiset eivät voi odottaa tuhansien eurojen palkkaa eikä vaativia töitä.

Palkka ei myöskään ole heikoimpia ja se on joka tapauksessa työntekijän omaa, itse ansaitsemaa rahaa. Parhaimmillaan suunnitelma edistää kotoutumista, helpottaa vanhusten arkea ja voi ohjata työntekijöitä oikean ammattitaidon hankkimiseen.

Projekti voi tietysti epäonnistua, mutta eikö ole parempi edes yrittää ennakkoluulottomasti jotain kuin vain todeta, että ei tästä kuitenkaan mitään tule? Joskus pienestä ideasta kasvaa iso juttu – esimerkiksi sopii vaikka Luetaan yhdessä –toiminta. Se aloitettiin myös Vantaan Akateemisten Naisten ideasta ja se on kasvanut koko maan laajuiseksi toiminnaksi. Viime vuonna presidentti Sauli Niinistö osoitti arvostuksensa sitä kohtaan kutsumalla projektin vetäjän Linnan itsenäisyysjuhliin.

Tämä pilottihanke ei ole vielä täysin valmis vaan kaipaa kehittelyä ja hiomista, mutta ensi vuonna on tarkoitus aloittaa. Jos hyvin käy, tästä voi tulla uusi, hyvä tapa edistää maahanmuuttajien kotoutumista. Ehkä se laajenee muuallekin Suomeen.

Marketta Holopainen, SANL:n hallituksen jäsen, Lappeenranta

Uusimmat uutiset