Lukijalta: Ei ihmiskokeita tuulivoimalla

Elokuussa 2015 Lappeenrannan rakennuslautakunta äänesti kokouksessaan kahden tuulivoimalan rakennusluvasta Joutsenon Kaukkorvenkankaalle. Tuulivoimaloita suunniteltiin rakennettavaksi kaavoitettujen ja asutettujen asuinalueiden läheisyyteen. En voinut kannattaa esitystä rakentamisen puolesta, joten esitin asiaan hylkäävää päätöstä. Asia eteni äänestykseen ja rakentamista puoltaneet voittivat äänestyksen äänin 5-3, joten jätin asiasta eriävän mielipiteen perusteluineen.

Myöhemmin, 16.1.2017 Itä-Suomen hallinto-oikeus ja 28.12.2017 korkein hallinto-oikeus, kumosivat tuon lautakunnan tekemän päätöksen. Kumoamisen perusteet olivat identtiset eriävän mielipiteeni kanssa. Tuntuu jopa pöyristyttävältä, että aluetta ei edes oltu kaavoitettu haettuun käyttötarkoitukseen, eikä ympäristöluvan hakuprosessista ollut tietoakaan, mikä olisi myös ollut ajatellun toiminnan ehdoton edellytys.

Varsinaisen ”hartiapankkityön” tämän asian suhteen tekivät kuitenkin yksityiset kansalaiset tuomalla asian esiin ja hakemalla itselleen oikeutta, jonka pitäisi kuulua meille jokaiselle itsestään selvyytenä.
Arvostettu professori Juha Pyrhönen toi mielipidekirjoituksessaan 5.1. esiin huolestuneisuutensa siitä, etteikö harvaan asutussa maassamme olisi muka tilaa tuuliturbiineille. Tästähän ei asiassa ole kysymys. Tilaa toki on, mutta ei asutuksen välittömässä läheisyydessä.

Tuulivoimaloiden mahdolliset terveysvaikutukset ja -haitat on selvitettävä perusteellisesti, ennen kuin niitä rakennetaan asuinalueiden läheisyyteen. Infraäänien, joita myös tuulivoimaloista aiheutuu, tiedetään vaikuttavan niin ihmisiin kuin eläimiinkin. Tuulivoimalaturbiineja on tarkasteltava, ei pelkästään niiden itsensä, vaan myös luonnon ja ihmisen kannalta.

On itsestään selvää, että tuulivoimaloita rakentavat tahot haluavat rakentaa voimalansa mahdollisimman lähelle hyviä, esteettömiä kulkuyhteyksiä, jolloin rakentamisen ja ylläpitävän huoltotoiminnan kustannukset myös minimoituvat. Näin sijoittajat saavat investoinneilleen paremman katteen. Parempaa katetuottoa ei saa kuitenkaan tehdä terveyden kustannuksella. Tästä on maailmalla jo riittävästi surullisia esimerkkejä muun muassa öljy-, kemikaali- ja muiden luonnolle ja ihmiselle haitallisten teollisuuden aloilta.

Tilaa on niin tuulivoimaloille kuin järkeville ratkaisuille ihmisen ja luonnon kannalta tarkasteltuna. Päättäjien on edistettävä kestävää ja ympäristöystävällistä energiatuotantoa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

Jari Nalli ( ps. ), Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet