Lukijalta:16-vuotias saa äänestää seurakuntavaaleissa, mutta ei erota kirkosta

”Sinä kulkija 16-vuotias...” Näin Junnu Vainio lauloi jo ennen kuin nykyiset 16-vuotiaat olivat syntyneetkään. Ja jatkoi: ”Kuka särki sun sydämesi...jolla lämmin on pelkästään käsi..!”

Olen yrittänyt ymmärtää, kuinka demokraattista se onkaan, että jo 16-vuotias saa äänestää seurakuntavaaleissa. Valistunut nykynuori aavistaa kaksinaamaisuuden: on ihanaa, söpöä ja vaikka mitä äänestää omaa lähes samanikäistä 18-vuotista ehdokasta. Saattaa päästä seurakuntaneuvoksesi tai kirkkovaltuutetuksi. Äänellään hän pääsee muka päättämään.

Tosiasiassa ikiaikaiset, vanhauskoiset jyräävät muutaman untuvikon. Nuorten äänillä kirkko yrittää kohottaa kurjaa äänestysprosenttia. Tosiasiassa kirkko muka on demokratian eturintamassa saaden imagohyödyn, mikä käytännössä ei maksa mitään.

Moni 16–18-vuotias ollut ollut menneenä kesänä lomillaan työssä ja huomannut, että kyllä kirkolle kelpaa kirkollisvero, joka pari vuotta sitten oli yhteensä 4 000 000 euroa.

Ainahan maksettava on, kun ei erotakaan voi ilman vanhempien suostumusta ennen kuin 18-vuotiaana. Verotusoikeudelliset kirkot ovat nähneet mainion keinon rippikoulun jatkeeksi.

Äänestää saa, erota ei voi, verot kyllä kelpaa. Olisikohan aika ottaa EVVK-asenne ja todeta Junnun tavoin lopuksi: ”Sellaista elämä on !”

Olavi Korhonen, Luumäki

Uusimmat uutiset