Lukijalta: Maakunta- ja sote-uudistus eivät olisi tuoneet Etelä-Karjalaan lisävaurautta valtiolta

Juha Sipilän hallituksen hanke maakuntauudistuksesta ja sote-uudistus valinnanvapauksineen kaatuivat perustuslain vastaisina. Maakuntauudistusta monimutkaisine hallintohimmeleineen halusi vain Sipilän keskustapuolue, valinnanvapautta ja terveysmarkkinoiden avaamista yksityisille vain Petteri Orpon kokoomus.

Maakunta- ja sote-uudistus ei olisi tuonut meille Etelä-Karjalaan lisävaurautta valtiolta. Uudistus olisi päinvastoin kiristänyt sote-rahoituksen riittävyyttä valinnanvapauden vuoksi entisestään.

Yksityissektori on julkiselle sotelle tarpeellinen ja hyvä kumppani.

Uusia ja parempia ratkaisuja todella tarvitaan. Uskon tulevan sote-uudistuksen pohjautuvan Eksoten integroituun, alueen kaikki kunnat kattavaan malliin, jollaiseksi kaatuneen sote-uudistuksen piti alunperin tullakin. Soten rahoitus tulee jatkossa koostua suoraan julkiselle sotelle tulevista valtionosuuksista ja mahdollisesti kuntaverotuksesta sote-alueen verotusoikeuteen siirtyvästä osasta, jolloin kokonaisverotus ei kasva.

Terveyskeskuspalveluiden saatavuutta, erityisesti lääkärille pääsyä voidaan lisätä niin, että julkinen sote-toimija voi myöntää asiakkaalle rahanarvoisen palvelusetelin, jolla asiakas pääsee tarvittaessa lääkäriin yksityispuolelle, jos omalta hyvinvointiasemalta ei aikaa saa riittävän nopeasti. Jos SDP on vaalien jälkeen pääministeripuolue, niin edellä olevan lisäksi kansalaisten yhdenvertaisuutta päästä hoitoon halutaan tukea muuttamalla terveyskeskuskäynnit ja hoitajavastaanotot maksuttomiksi.

Yksityissektori on julkiselle sotelle tarpeellinen ja hyvä kumppani, mutta sen toiminta on pystyttävä pitämään julkisen soten hallinnassa kilpailutuksella, palveluseteleillä ja hyvällä yhteistyöllä.

Halusin tuoda esiin tämän SDP:n tavoitteisiin liittyvän mallin, jotta lukija huomaa, kuinka suuri ero on kaatuneen uudistuksen hallintohimmelillä, kalleudella ja monimutkaisuudella verrattuna esittämääni mahdollisuuteen parantaa sotea ja avainasemaan noussutta lääkäriin pääsyä yksinkertaisella, mutta hallitulla ja kustannustehokkaalla tavalla. Laajan päivystyksen sairaalan menettäminen on aiheetonta ja populistista pelottelua.

Tulevaisuuden uskoni ei horju: hyvällä vaalituloksella myös sote-asiat paranevat.

Marja-Liisa Vesterinen, kaupunginvaltuutettu (sd.), Lappeenranta

Luetuimmat

Uusimmat uutiset