Lukijalta: Torimusiikki siirtyi Marian aukiolle

Talvella haaveilin lauantai-aamustani kesäisellä ylätorilla: kahvikuppi kädessä ja musiikki soi. itä näinkään hiljattain lehdestä. Ylätorin kesäaamujen piristys ja ilo, musiikki, on jostain kumman syystä siirretty Marian aukiolle, vaikka yleisö ylätorilla ilmeisesti odottaa kuulevansa musiikkia kuten ennenkin.

Mikä mahtaa olla se suuri viisaus että tuollaiseen toimintaan on päädytty? Onko se ylätorin kuulijoiden vähyys, esiintymislavan paikka tai sen puuttuminen vaiko äänentoisto tai ehkä liiallinen väen paljous ja iloinen kahvittelijoiden puheenpulputus. Vai olisiko syy torin yrittäjien liiallinen asiakkaiden saanti eli vaikka perisuomalainen – kateus? Mitään noista ongelmistahan ei liene Marian aukiolla.

Mistä ilmaantuu yleisö seisoskelemaan – on toki joitain penkkejäkin – Marian aukiolle musiikkia kuuntelemaan lauantaiaamuisin? Naakat taitaa siellä majailla, pulut ja joku lokkikin, ehkä ne. Tuskin torilaiset torin herkkuineen ja tunnelmineen jättävät ja siirtyvät Marian aukion autiudelle. Päätöksen oikeaan osuminen ilmenee aikanaan väen kulkureittien valinnoilla.

Toki voihan viisaus siirtää koko ylätorin Marian aukiolle. Niin olisivat tori, toriväki ja musiikki taas yhdessä paikassa. Ehkä hallikin sinne rakennetaan, jos vaikka vanhan tyylinen ”Jaakkolan kirkko” ilmaantuu Marian kirkon kupeelle. Noilla toimilla taataan myös työllisyyttä, tarvitaanhan melko varmasti Marian aukion laajentamista ja ”Jaakkolan kirkon” rakentaminen vie aikansa ja vaatii veronsa. Ehkä tuokin veroeuroja. Tuolla systeemillä on myös varmaa, ettei Valtakatua enää tuolla kohdin autoilla ajella ennen seuraavia isoja muutoksia!

Ja noin on kaikki Lappeenrannassa taas hyvin.

Anneli Pylkkönen, Lappeenranta