Lukijalta: Nyt on hallituksella lupausten lunastamisen aika

Saimme kuulla suuren määrän hyviä lupauksia vaalien alla. Kansa äänesti ja budjettiesityksessä näemme, mitkä lupaukset toteutuvat. Vastaukseksi ei riitä, että selvitellään ja käynnistellään pohjatyötä.

Pääministeri Rinteen kesäkuussa antaman lupauksen mukaan hallitus ei ole lisäämässä menoja ilman varmuutta pysyvistä tuloista. Jo nyt olemme kuulleet mahdollisista lisämenoista noin miljardilla eurolla.

Verohuojennukset pienituloisille ovat vain silmän lumetta.

Vaalilupaukset ovat siis nojautuneet odotukseen 75 prosentin työllisyysasteesta. Esitellyt toimenpiteet työllisyysasteen nostamiseksi eivät ole vakuuttaneet. Nyt mennään pienillä suhdannevaihteluilla, mutta 75 prosentin työllisyysastetta ei ole odotettavissa ainakaan ensi vuoden aikana.

Saimme lukea Kaakkois-Suomen osalta työttömyyden alenemisesta. Hyvä niin. Olemme kuitenkin erittäin haastavassa tilanteessa. Kymenlaakson/Etelä-Karjalan työttömyysasteen ollessa 10,4 prosenttia ja Etelä-Savon 9,1 prosenttia. Työvoiman kokonaismäärä on laskenut em. alueilla noin 4 500 henkilöllä ja samaan aikaan työttömien määrä vähentynyt 1 400 henkilöllä. (ELYn tilastot).

Suomessa pitäisi löytää noin 60 000 uutta työpaikkaa neljän vuoden aikana, jotta 75 prosentin työllisyysaste ja kasvavan talouden tulopohja mahdollistuisi.

Missä ovat työllistämisen konkreettiset toimenpiteet, tunnissa kuntoon laitettu vanhusten hoito, satanen, miljardi koulutukseen jne.?

Rahaa jaetaan velkaa ottamalla ja omaisuutta myymällä. Molemmat mallit ovat lyhytnäköistä toimintaa. Omaisuuden myynnistä tulevia varoja tulisi sijoittaa, kuten kokoomus on esittänyt, esim. korkeakoulujen pääomittamiseen tai nopeiden junayhteyksien toteutukseen, eikä missään tapauksessa juoksevien kulujen rahoittamiseen.

Verohuojennukset pienituloisille ovat vain silmän lumetta ainakin täältä Kaakkois-Suomesta katsottuna.

Kotitalousvähennyksen poisto, polttoainevero yms. muut haittaverot syövät verohuojennukset monen kotitalouden osalta. Ahkerat keskituloiset saivat em. lisäksi vielä verojen korotukset, joten yrittäjänä olen vakuuttunut, että puskuvoimaa ostovoiman osalta ei ole odotettavissa myöskään yritysten suuntaan.

Kokoomus haluaa tehdä vastuullista oppositiopolitiikkaa ja julkistikin omat 16 ehdotusta, joilla vähintään 60 000 suomalaista saisi töitä. Hallitus, tarttukaa toimeen!

Olemmekohan vaalien alla tilanteessa, jossa vastuulliset puolueet toteavat, että velkaa on nyt liikaa ja joutuvat jälleen korjaamaan taloutta hallituksen lyhytnäköisyyden johdosta?

Jussi Virsunen,

puheenjohtaja,

Kaakkois-Suomen kokoomus