Lukijalta: Tuleva kesän on vapaa-ajan asuntojen loistokesä

Pietarista käynnistyi noin 150 vuotta sitten huvilakulttuuri Suomenlahden sekä etelä- että pohjoisrannalla. Etelässä Narva-Joensuun huvilayhdyskunta ja pohjoisessa Terijoki.

Viipurilaiset virkamiehet puolestaan alkoivat hakeutua Säkkijärvelle, Saimaan ja Kivijärven rannoille. Mieleemme tulevat Simbergit, Andersenit, Svinhufvudit, von Numersit, Lagercrantzit ja monet muut.

Suomen itsenäistyttyä huvilakulttuuri levisi. Varsinainen räjähdys tapahtui sotien jälkeen, kun kaupungeissa asuttiin ahtaasti. Kesälomakuukaudet mökeillä tarjosi tilaisuuden virkistymiseen.

Ruotsissa ja Norjassa oli alkanut mökkikulttuuri (stugan, hytten).

Tilastokeskuksen mukaan maassamme on runsaat 503 000 kesämökkiä sekä joitakin tuhansia pysyvään asumiseen kelpaavia vapaa-ajan asuntoja. Parhaiten varustetuissa huviloissa on käytössä valokuitupohjainen laajakaistayhteys.

Vapaa-ajan asuntojen ykkösmaakunta on Etelä-Savo, jossa kiinteistöveron tuotosta 22 prosenttia kertyy vapaa-ajan asunnoista; maan keskiarvo 1,34 mrd euron kiinteistöveroista vuonna 2018 oli 6,9 %. Kolme seuraavaa maakuntaa ovat: Lappi, Kainuu ja Etelä-Karjala. Etelä-Karjalassa vain 9,7 prosenttia kiinteistöverosta kertyy vapaa-ajan asunnoista.

Lukumääräisesti mökkejä on eniten Kuopiossa ja Mikkelissä kuntaliitosten tuloksena. Näiden kannoilla Parainen, Lohja ja Savonlinna. Jos suhteutetaan kesämökkien määrä vakituisen asumisen rakennuksiin yliveto ykkönen on Kustavi ja kakkosena Puumala, kolmantena Hirvensalmi ja kymmenentenä Taipalsaari. Kahdenkymmenen kärkijoukkoon mahtuvat Mäntyharju, Savitaipale ja Ruokolahti.

Työelämäprofessori Vesa Vihriälä hahmotteli, että vuoden 2023 jälkeen aloitetaan koronapandemian laskun maksaminen, esityksessä pohditaan muun muassa kiintestöverotusta. Tällöin on hyvä tuntea veropohja. Hyvin tiedämme, että työtuloverotuksen kiristäminen on taloudelle myrkkyä.

Suursijoittaja George Soros puolestaan liputtaa, että maat voisivat hankkia perpetuaalisia velkakirjoja, joita varsinaisesti ei lyhennetä lainkaan; maksetaan pelkät korot. Esimerkiksi 20 miljardin euron velkakirjan korko olisi vain 100 miljoonaa euroa, mistä sinällään selvitään ilman veronkorotuksia.

Nautitaan tänä kesänä vapaa-ajan asuntopääomasta täysin rinnoin. Maakuntamme kannattaisi myös ottaa koppi vapaa-ajan asukastoiminnasta naapurimaakunta Etelä-Savon tapaan. Potentiaalia riittää.

Iikko B Voipio

Taipalsaari

Uusimmat uutiset