Lukijalta: Ylikorkea ja massiivinen areena sotkee kaupungin mittakaavan

Lappeenrannan kaupunki on palkannut tunnetun konsultin tutkimaan uuden Lappeenkadun päälle mahdollisesti toteutettavan monitoimiareenan toteutusedellytyksiä. Tämä on askel eteenpäin, sillä nyt saattaa olla, että mahdollisen areenan kokonaiskustannuksetkin selviävät. Tähän mennessähän hankeen puuhanaisilla ja -miehillä ei ole ollut selkeää kokonaiskuvaa kaikista kustannuksista – ei lähellekään.

Tämä on siis hyvä alku, mutta selvitettäviä asioita on paljon muitakin. Jos areena toteutetaan, tyhjeneekö Kauppakatu kaikista liikkeistä, kuten kävi suurelle osalle Valtakatua, kun Ison-Kristiinan laajennus saatiin valmiiksi? Johtaako uuden – mahdollisesti toteutettavan areenan – toteutuminen siihen, että Marian aukio ja Valtakatu jäävät ikuiseksi muistomerkiksi epäonnistuneesta kaupunkisuunnittelusta? Aiheellista on myös epäillä, että uusi areena sotkee entistä pahemmin Lappeenranta-nimisen pikkukaupungin mittakaavan, kuten on käynyt Marian aukean reunoilla. Ylimitoitettu, korttelin laajuinen rakennus pilaa ympäristönsä mittakaavan yhtä tehokkaasti ja korjaamattomalla tavalla kuin ylikorkeat rakennuksetkin. Tässä kaupungissa ei ole vähäisintäkään syytä unohtaa ihmisen mittakaavaa. Se on yksi hyvän kaupunkisuunnittelun perusedellytyksistä.

Lappeenrannan kaupungin identiteettiin eivät kuulu ylikorkeat tai muutoin liian massiiviset rakennukset. Lappeenranta tunnetaan sen historiasta idän ja lännen välissä, Saimaan läheisyydestä, kauniista kumpuilevasta maastosta sekä vilkkaista ja aktiivisista asukkaistaan. Näiden varaan tulee kaupunkimme ominaispiirteitä kehittää. Muualta lainattujen ideoiden matkiminen ilman huolellista harkintaa johtaa huonoon lopputulokseen.

Esittämieni kysymysten selvittäminen edellyttää osaamista ja ammattitaitoa, jotka eivät kuulu nyt palkatun konsultin työkalupakkiin.

Klaus Pelkonen, Lappeenranta