Lukijalta: Ryhtiä Lappeenrannan taloudenpitoon

Lappeenrannassa on Kiinteistöliiton laskelman mukaan maan neljänneksi kalleimmat kunnalliset kiinteistökustannukset kerrostaloasumisessa (kiinteistövero, kaukolämpö, vesi, jätevesi) eli 3,06 euroa neliöltä kun maassa keskimäärin 2,74 euroa per neliö. Ja tähän ei ole tiettävästi vielä laskettu mukaan Lappeenrannan Energian ylikalliita sähkönsiirtomaksuja.

Viimeiset kymmenen vuotta Etelä-Karjalan asukasluku on pääsääntöisesti vain laskenut. Viime vuonna maakunnan muuttotappio oli noin 7 prosenttia. Viime vuoden Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan Etelä-Karjalan väkiluku laskee seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana 12 prosentilla. Tilastokeskuksen viime vuonna julkaistu ennuste kertoo, että vuonna 2040 Etelä-Karjalassa olisi 112 138 asukasta. Määrä on siis 15 779 vähemmän kuin vuonna 2019. Lappeenrannan väkiluku vähenee vuoteen 2040 mennessä 5,5 prosenttia. Ja verotulot tulevat putoamaan suunnilleen samassa suhteessa.

Ei ylivelkaiseen kuntaan järkevä ihminen muuta saadakseen maksaa ylisuuria julkisia maksuja ja pilviä hivelevää veroäyriä samaan aikaan kun peruspalvelut kuihtuvat alta. Ongelma on toki julkinen sektori, johtavat poliitikot ja virkamiehet. Ei osata keskittyä peruspalvelujen turvaamiseen. Ei osata laskea, budjetoinnista nyt puhumattakaan ja että vielä olisi jopa jotakin budjettikuria. Kaikki budjetin ylitykset kuitataan sillä, että tähän olikin varauduttu? Toki johtavat virkamiehet haluavat pitää omasta ylisuuresta tulolähteestään kiinni, jos poliittisilla päättäjillä ei ole selkärankaa, kykyä ja osaamista tehdä päätöksiä. Yksinkertaisesti kuntayhtälö ei toimi, jos peruspalvelujen kehittäminen unohdetaan.

Edellä mainituista mustista pilvistä huolimatta kaupungissa eletään periaatteella tämä valtuusto ei säästä ja seuraavalla ei ole mistä säästää. Ihmetellä täytyy vain, että kuka nämä tulevat isot investoinnit maksaa ja miten ne rahoitetaan? Veroäyrin nosto edes kahdella tai kolmella prosenttiyksiköllä tuskin riittää. Velkaa on tehtävä vielä sievoinen summa. Viimeiset kaksi valtuustoa ovat tehneet Lappeenrannan taloudessa jo todella kylmää jälkeä. Siitä osoituksena mm. kalliit asumiskustannukset (julkiset maksut), korkea veroäyri, ylikallis teatteri, Eksoten palkkasotkut, Ikean monttu, rökäletappioinen lentotoiminta, vuokrarästien huolimaton perintä, GoSaimaa … en jaksa enempää luetella.

Uuden jäähallin kohdalla voidaan kysyä, että edistääkö virkamiesten ehdotus mahdollisen uuden jäähallin sijoituspaikasta todellakaan enää urheilua vaan vain pelkkää viihdetoimintaa?

Reijo Hirvonen

Lappeenranta

Luetuimmat