Lukijalta: Päivö paljasti taas sähköverkkojen ja tietoliikenteen ongelmat

Päivön päivän myräkkä vei sähköt noin 100 000 kotitaloudelta ja monin paikoin puhelinliikennekin hiljeni. Itäisen Suomen häiriökartta oli maaseudun osalta kovin punainen.

Korjaushenkilökunta joutui jälleen vaativan tehtävän eteen. Onneksi tilanne ennakoitiin. Viimeisinä vuosikymmeninä on sähköjen palautuksia tehty lukuisia kertoja myrskyjen tai tykkylumituhojen jälkeen. Korjausrutiinit ovat kunnossa.

Tuhansien kynttilöiden ääressä jälleen kyseltiin vuosikausia maksettujen korkeiden sähkönsiirtomaksujen perään. Mihin nuo sadat miljoonat eurot on käytetty? Mihin ja kenelle nuo veroluonteiset miljoonat ovat menneet?

Sähköverkko pimeni nyt kesämyrskyn seurauksena vähintään entiseen malliin, jos ei pahemminkin? Valtiovallan tulisi valvoa siirtohintojen tasoa ja käyttöä, mutta Kataisen hallituksen aikaiset päätökset vuodelta 2013 ovat niin epämääräiset, että siirtomaksuilla kerättyjen varojen käytön valvonta on osoittautunut lähes mahdottomaksi.

Valitettavasti tuo kohtalokas hallituksen ratkaisu on vain yksi esimerkki pitkässä sarjassa valtioneuvoston heikosti valmistelluista lakeja ja päätöksistä viimeisiltä vuosikymmeniltä. Yhteiskuntamme kaikki tahot joutuvat näihin tiiviiseen tahtiin törmäämään.

Tapio Rissanen

Tietokirjailija, Kuopio

Luetuimmat

Uusimmat uutiset