Lukijalta: Asuuko Rakuunamäellä aatelisia?

Mikä etuoikeutettujen joukko asuu Rakuunamäellä, kun jakeluun ei mene, että alueen teiden kunnossapidon maksaa Lappeenrannan kaupunki ja sen veronmaksajat. Eivät he voi olla eri asemassa muihin kaupunkilaisiin nähden. Alueella toimii lukuisia yrityksiä ja yhteisöjä, joiden huolto- ja henkilökuntaliikenne vaatii autolla liikkumista. Ei ole tasa-arvoista vaatia sinne omaa periferiaa.

Jo 60-luvulta lähtien, kun kaupungin pohjoiset asuinalueet alkoivat muodostua ja kun Taipalsaaren asuinalueet tulivat 70-luvulla, todettiin Kauppakadun muodostavan pullonkaulan Helsingintielle ja edelleen kaupungista länteen suuntautuvalle kululle. Silloin mietittiin rantatietä varuskunta-alueen rantaan. Puolustusvoimat tietysti vastusti ajatusta, niinpä siitä luovuttiin ja satsattiin Taipalsaarentien suuntaamisesta Snellmaninkatuun.

Etenkin talvisaikaan jyrkät mäet ovat olleet haasteellisia. Kauppakatu on nyt kokonaan poikki, joten Liisankatu, Taipalsaarentie ja Ainonkatu ovat ainoat tiet varuskunta-alueen poikki menevän tien lisäksi. Pohjoisalueen ja Taipalsaaren teollisuuden puukuljetukset ja erikoiskuljetukset venesatamiin laittavat katuverkkomme aika ajoin tiukalle. Henkilöautomäärät ovat kasvaneet viimevuosina räjähdysmäisesti. Taipalsaaren asukasluku kasvaa nopeasti. Paine Pallon alueen liikennejärjestelyihin kasvaa kokoajan.

On kohtuutonta kieltää liikenne Rakuunamäen poikki. Kevyen liikenteen väylän puuttuminen ei ole pätevä syy kieltää läpikulkuliikennettä. Tällaisia alueita on eri puolilla Lappeenrantaa, tällä perusteella pitäisi läpiajot kieltää kaikilta kaupungin asuinalueilta. Läpikulku pitää sallia nopeuksia rajoittaen liikennemerkein ja hidastein. Tulevaisuudessa digitaaliset valvonnat tulevat mahdollisiksi.

Osmo Juvonen, Lappeenranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.