Lukijalta: Robottiautot siirtävät kuljettajat historiaan

Maanteillemme odotetaan lähitulevaisuudessa itseohjautuvia robottiautoja. Matkustajien näkökannalta autot ovat jo nyt itseohjautuvia, koska kuljetusvastuun matkustajien puolesta kantaa aina auton kuljettaja. Nykyisissä linja-autoissa 50 matkustajaa voi helposti keskittyä omiin tekemisiinsä, koska ajovastuun kantaa vain yksi henkilö.

Yleisillä kulkuneuvoilla on myös tietyt reitit ja aikataulut, jotka toistuvat päivittäin ja joihin voi myös luottaa riittävässä määrin. Taksikyytiin astujat voivat matkustajina jopa ohjata välillisesti autoa käskyttämällä kuljettajaa ja antamalla ohjeistusta haluamastaan ajoreitistä. Nykyliikenteessä autot ovat toistaiseksi olleet ihmisten ohjastettavia ja hallittavia ja kuljettajilla on ollut suora kontakti itse ajotapahtumaan.

Robottiautojen myötä ajotapahtuma tullaan kuitenkin ulkoistamaan automaattisen tietoliikenteen hoidettavaksi, jolloin ”iso veli” ottaa myös liikenteen kaikkine ihmisineen kokonaan hallintaansa. Näin myös inhimilliset kuljettajat siirtyvät historiaan ja heistä tulee näiltä osin myös matkustajia tietoteknisiin tekoälypiireihin.

Tokihan toistaiseksi vielä suhteellisen älykkäät ihmiset ovat voineet käyttää melko yksinkertaisia autoja. Tulevaisuudessa digitalisoidut robottiautot tulisivat kuitenkin käyttämään tietoteknisen tekoälyn avulla suhteellisen yksinkertaisia ihmisiä.

Kari Hölsä, Lappeenranta

Uusimmat uutiset