Lukijalta: Motoristien häiritsevään yöajeluun pitää puuttua

Miksi hyväksymme asuinalueillamme kovaäänisten moottoriajoneuvojen käytön? Kaupunkien katukuiluissa yöaikaan kiertelevä motoristi voi muutamalla korttelikierroksella herättää tuhansia ihmisiä yöunilta. Havaintojen mukaan Lappeenranta ei ole tästä ilmiöstä vapaa.

Tekniikasta ei äänenvoimakkuuden säätely ole kiinni. Jos satojen hevosvoimien työkoneiden ääni on saatu hyvin vaimennetuksi, niin sama tekniikka toimii myös mopoissa ja moottoripyörissä.

Lainsäädännössämme on kyllä ylärajat moottoriajoneuvojen äänenkäytölle, mutta ilmiselvästi niitä valvotaan heikosti. Myöskin kaupunkien päättävissä elimissä kiinnitetään asiaan aivan liian vähän huomiota. Tässä on selvästi heräämisen paikka niin lainsäätäjillä, kaupunkien päättäjillä kuin poliisilla.

Pieni vähemmistö ihmisistä tuottaa suuren enemmistön arkielämää häiritsevän melun. Melun lähteitä on asutuskeskuksissa moottoriliikenteen lisäksi monia muitakin. Mikään melun laji ei ole toivottava asutustaajamissa varsinkaan öisin, tämä on todettu jo monissa tutkimuksissa.

Hyvin toimivassa yhteiskunnassa ei riitä, että epätoivottavat ilmiöt tunnistetaan. Heti toteamisen jälkeen niitä on ryhdyttävä päättävästi ja aikailematta poistamaan. Valistusta tarvitaan, mutta se ei aina riitä. Tarvitaan myös valvontaa ja sanktioita

Mitä, jos Lappeenrannassa näytettäisiin mallia tämän asumishaitan poistamisessa? Tänä tai ensi vuonna; ei vuonna 2040.

Risto Luukkonen, Lappeenranta

Luetuimmat

Uusimmat uutiset